Начало Свят В Молдова подкрепата за влизане в ЕС надделя. Мая Санду отива на...

В Молдова подкрепата за влизане в ЕС надделя. Мая Санду отива на балотаж срещу проруската опозиция (ОБЗОР)

39
Президентът на Молдова Мая Санду участва на предизборен митинг в Магдачещ на 17 октомври 2024 г. С
Президентът на Молдова Мая Санду участва на предизборен митинг в Магдачещ на 17 октомври 2024 г./Снимка: БТА

В края на неделя все още беше неясно дали гласовете на молдовската диаспора ще обърнат качелата в полза на присъединяването на Молдова към ЕС. Въпреки това, подкрепата за европейската интеграция надделя: според избирателните органи, след като бяха преброени всички гласове, 50,46% от молдовците гласуваха в подкрепа на проевропейския курс, предаде БТА, цитирайки ДПА.

На следващия ден след двойното гласуване в страната – за референдум, дали присъединяването към ЕС да бъде вписано в конституцията като стратегическа цел, и за президентски избори, където сегашният проевропейски глава на държавата Мая Санду получи около 42% подкрепа, коментаторите се съгласиха, че молдовската държава все пак успя да се оттегли от орбитата на Москва.

Двойното гласуване в тази държава с население от 2,5 милиона души и диаспора от 1,5 милиона души, която е сред най-бедните на континента, беше определящ момент в продължаващата борба между Русия и Запада за контрол върху Молдова, която е разположена между Румъния и Украйна, посочва в анализ британският вестник „Гардиън“.

Гласуването беше тест за проевропейския дневен ред на президента Санду, която призова сънародниците си да гласуват „за“ на референдума, за да утвърдят присъединяването към ЕС като „неизбежна“ конституционна цел. Въпреки това тя остана разочарована от тясните резултати между „за“ и „против“, които бяха достатъчно за разочарование на привържениците й и на нейните союзници в Брюксел, съобщава „Гардиън“. Според наблюдатели, изправена пред тежък балотаж, Санду може да се изправи срещу обединения проруски опозиционен фронт, предвождан от втория пласиран бивш главен прокурор социалист Александър Стояногло.

Двете гласувания бяха извършени на фона на твърдения на молдовските власти, че Москва и нейните проксита са провеждали интензивна кампания за „хибридна война“ с цел дестабилизацията на страната и отклоняването й от пътя към ЕС.

Обвиненията срещу Москва включват финансиране на прокремълски опозиционни групи, разпространение на дезинформация, намеса в местните избори и подкрепа на широка схема за купуване на гласове, отразява „Гардиън“.

По време на броенето на гласовете в неделя, Санду обвини „външни сили“ за организиране на „безпрецедентна атака срещу свободата и демокрацията в нашата страна“.

Издадохме категорични доказателства, че тези престъпни групи опитаха да купят 300 000 гласа – измама с безпрецедентен мащаб“, добави Санду. „Целта им беше да подкопаят демократичния процес“.

Властите в Молдова конкретно обвиниха осъдения за крупна банкова измама и убегнал в Русия бизнесмен Илан Шор – ярък противник на членството в ЕС, че е ръководил дестабилизационна кампания от Москва.

По-рано през този месец началникът на молдовската полиция Виорел Чернауцяну обвини Шор и Москва, че са създали сложна схема в „мафиотски стил“ за купуване на гласове и са подкупили 130 000 молдовски граждани (почти 10% от обикновения брой на участниците в изборите), за да гласуват „против“ на референдума и в подкрепа на кандидатите, приятелски настроени към Русия, в „безпрецедентна, директна атака“, цитира го „Гардиън“.

Също така, миналата седмица правоохранителните органи съобщиха, че са разкрили програма, в рамките на която стотици хора са били изпратени в Русия, за да получат обучение за участие в бунтове и провокации на улични беспорядъци.

Шор отреча, че е извършил нещо незаконно и публично предложи в социалните мрежи да плаща на молдовци, за да убеждават други хора да гласуват по определен начин, като твърди, че това е легитимно използване на парите, които е спечелил лично.

Изданието „Политико“ разказа за транспортирането на хиляди молдовски гласоподаватели, живеещи в страната, пред избирателните секции в неделя, с цел да повлияе на президентските избори и референдума. Министерството на външните работи в Кишинев предупреди, че голямото количество желаещи да гласуват в две секции в Русия може да бъде резултат от опити за организиран пренос на гласоподаватели до избирателните секции, съобщи „Политико“.

„Политико“ също така отбелязва, че пред двата разкрити на територията на Руската федерация секции се събрал голям брой хора, а прокремълски акаунти в социалните медии публикуват видеоклипове, на които гласоподавателите пеят съветски патриотични песни, докато чакат да гласуват.

Изданието набляга, че значителната молдовска диаспора играе важна роля за формиране на резултатите от двете гласувания.

Би Би Си съобщи, че в неделя представител на медията забеляза доказателства за купуване на гласове в избирателна секция за жители на Приднестровието – регион, граничещ с Украйна, който е икономически, политически и военно подкрепен от Русия.

Продуцент на Би Би Си чу жена, която току-що пуснала бюлетината си в урната, да пита наблюдател на изборите къде ще й бъде платено.

Когато беше попитана дали са й предложили пари в брой, за да гласува, тя се призна без съмнение и се ядоса, че човекът, който я изпратил до избирателната секция, вече не й се обажда. „Той ме измами!“ заяви гласоподавателят, но не отговори на въпроса за кого е гласувала.

В предварителните дни на изборите молдовски длъжностни лица предупредиха, че Русия работи, за да повлияе на изборните резултати, за да ги „делегитимира“ и не позволява на държавата да излезе от сянката на Москва.

Полицейски следователи разкриха сметки в руска валута със стойност над 15 милиона долара, които са били отворени в банкови сметки на над 130 000 молдовски граждани като част от схемата за купуване на гласове, съобщи „Политико“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от Ройтерс, че изборите в Молдова не са били свободни и резултатите са трудни за обясняване. Песков се оплака, че опозицията в Молдова е била лишена от възможност да провежда предизборна кампания и е била обект на репресии от страна на властите. „Те бяха преследвани, хвърляни в затвора, подлагани на разпити, не ги пускаха в страната, медии бяха закривани, интернет сайтове бяха блокирани и т.н.“, каза Песков.

Радио „Свободна Европа“ цитира анализатора Дионис Ченуша – член на експертна група при германския университет в Гисен, който наскоро нарече Молдова потенциална „колебаеща се държава“ между проруските и прозападните траектории.

Максим Саморуков от Центъра „Карнеги Русия-Евразия“ предупреди, информира РСЕ, че въпреки значителното намаляне на инструментите на Русия, откакто влезе в Украйна, в малката Молдова закупуването на значителен брой гласове е по-лесно в сравнение с други потенциални цели на Кремъл.

Слабата преднина на „за“