Начало Новини Българските компании в енергийния сектор имат огромен потенциал за развитие, особено във...

Българските компании в енергийния сектор имат огромен потенциал за развитие, особено във ВЕИ и иновациите, каза за БТА председателят на УС на БАСЕЛ

29
Цената на балансиращата енергия в България е много висока, каза в интервю за БТА председателят на УС на БАСЕЛ д-р инж. Димитър Белелиев

Българските компании в енергийния сектор имат огромен потенциал за развитие и израстване, особено в областта на възобновяемите източници и иновациите. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет (УС) на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) д-р инж. Димитър Белелиев. По думите му с всяка изминала година се виждат все повече компании, които внедряват модерни технологии и предлагат решения, които са конкурентоспособни на световно ниво. Според него България може да бъде лидер в развитието на възобновяемата енергия и технологиите за управление на енергията.

„Компаниите в бранша са активни както на местния, така и на международния пазар, и тяхната роля ще продължи да нараства с увеличаването на глобалния интерес към устойчиви енергийни източници“, допълни Белелиев. Той даде за пример, че Международният технически панаир в Пловдив, който се проведе в периода 25 – 28 септември, е доказал това.

Тази година на изложението за медал за иновации се съревноваваха 25 предложения. От тях със златен медал и диплом за иновативно изделие са 18, посочи председателят на УС на БАСЕЛ. Доста от наградените на Техническия панаир изделия се произвеждат на Балканите и в европейски държави като Чехия, Германия, Белгия, Италия, Република Северна Македония, Турция. Само една от всички наградени фирми не е българска, тя е от Чехия, всички други са от България, изтъкна Белелиев.

Все по-голям дял от отличените български фирми произвеждат самото изделие, те са не само изложител на Международния технически панаир, но и производител, обърна внимание председателят на БАСЕЛ. Той даде за пример, че такива са „Елиа“, „АмонРа Енерджи“, Институт за космически технологии и изследвания, „Си Вендинг Спот“, „Фючър хаус“ и други. „Това е окуражаваща тенденция. Българският бизнес залага на собствени рационални решения, които да реализира на пазара“, отбеляза Димитър Белелиев.

Председателят на УС на БАСЕЛ допълни, че бяха отличени различни машини, технологии, дигитални разработки за контрол и управление на процеси.

„Представените иновации на Международния технически панаир отразяват тенденцията към икономия на ресурси, екология (модулна нискоенергийна къща например получи златен медал, както и Еко вендинг спот със собствено захранване и пункт за рециклирани отпадъци), към безопасност в извънредни ситуации. Откроиха се продукти със сеизмична защита – например къщичката за трансформатор е иновация със сеизмична защита, както и тренажорът за обучение на поведенчески реакции при земетресение на Института за космически изследвания и технологии. Като единствени по рода си бяха наградени и изделия с мобилни възможности, например мобилна система за чембероване на палети и мобилна соларна система с 24 панела, която може да бъде транспортирана, където е необходимо електрозахранване“, обясни Димитър Белелиев.

На въпрос дали е имало български компании, които участват за първи път като изложители на Техническия панаир, и печелят медал за иновации, Белелиев отговори, че такива са „АмонРа Енерджи“ и „Елиа“, които спечелиха златни медали. Според председателя на БАСЕЛ тези отличия са голямо признание за иновациите и технологичното развитие на българската индустрия.

„Успехът на „АмонРа Енерджи“ и „Елиа“ показва, че българските компании не само следват световните тенденции, но и предлагат новаторски решения, които могат да намерят приложение както в България, така и на международния пазар. Това е доказателство за потенциала на българския бизнес в сферата на възобновяемата енергия и инфраструктурните технологии“, обясни Белелиев.

Председателят на БАСЕЛ посочи, че мобилната соларна система, разработена от „АмонРа Енерджи“, комбинира гъвкавост и автономност. Тази система е изключително полезна в ситуации, където достъпът до електрическа мрежа е ограничен или липсва. Основните предимства са бързото й разгъване, лекотата на транспортиране и способността й да осигурява чиста енергия навсякъде, където е необходимо. Освен това мобилните соларни системи имат огромен потенциал в селското стопанство. Те могат да осигуряват енергия за напоителни системи, фермерска техника и други съоръжения, разположени в отдалечени райони, където достъпът до електропреносна мрежа е труден. Тази мобилност позволява на фермерите да използват системата там, където тя е необходима, каза още той.

Според Белелиев подобни системи ще намерят широко приложение в най-различни индустрии, не само в селското стопанство. Той посочи, че има голям интерес както на местно, така и на международно ниво. „АмонРа Енерджи“ работи по комерсиализирането на тази иновация и очаквам в близко бъдеще тези мобилни системи да станат достъпни за по-широк кръг потребители“, заяви той.

За къщичката за трансформатор със сеизмична квалификация на „Елиа“, Белелиев обясни, че това е продукт, създаден според специфичните изисквания за атомни електроцентрали, по-специално АЕЦ „Козлодуй“. Съгласно действащите нормативни документи тя покрива изискванията на II-ра категория за сеизмична устойчивост. Проведена бе квалификация на продукта в сертифицирана сеизмична лаборатория. Къщичката е предназначена за закрит монтаж и е проектирана за сухите трансформатори на „Сименс“ (SIEMENS), но може да се използва и за други трансформатори със сходни габарити и топлинни загуби. Тя не позволява достъп до тоководещите части на трансформатора. Вратите имат блокировки, които не позволяват отварянето им, когато трансформаторът е под напрежение. Също така осигурява нормална работа на трансформатора при номинални параметри, без да е необходимо допълнително охлаждане. Въпреки че основното предназначение е за монтаж на места с повишени изисквания за сеизмична устойчивост, къщичката за трансформатор на „Елиа“ е подходяща и за други обекти, където е нужна надеждна защита на електрическите съоръжения, обясни Белелиев. Той допълни, че това я прави подходяща за стратегически обекти като болници, телекомуникационни центрове и промишлени предприятия, където безопасността и устойчивостта са от първостепенно значение.