Начало Водещи Български учени искат софийското летище да носи името на Васил Левски

Български учени искат софийското летище да носи името на Васил Левски

49
летище софия

Български учени се обединиха около идеята летището на София да носи името на Васил Левски.

Предложението идва от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, а идеята получава подкрепа и от други учени.

Инициативата не е нова. Тя беше възобновена миналата година по случай 150-годишнината от смъртта на Апостола, съобщи проф. Атанас Семов в интервю за БНР.

Съгласно проучване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по въпроса, над 66% от анкетираните одобряват името на летището да бъде свързано с Васил Левски, докато около 17% са против.

Първан Симеонов от „Галъп“ подчерта, че това е едно от най-широките съгласия по обществен въпрос в последните години.

Софийското летище досега не е имало официално име.

Въпросът не е просто за смяна на имена, а за придаване на име, което да отразява националното достойнство.

В миналото се е използвало наименованието „летище София“, но без официален акт.

За именуването на обект с национално значение е необходим указ от президента.

Атанас Семов сподели, че е направил официално предложение до президента и че Общината подкрепя идеята при спазване на необходимите процедури.

Обаче, процесът в Министерството на транспорта се забавя. След положително становище от министерството, специална комисия към президентската институция ще трябва да се произнесе, след което президентът ще издаде указ.

Акад. Ревалски коментира пред националното радио и предложението площада пред катедралния храм „Александър Невски“ да бъде преименуван на „Свети Иван Рилски“, подчертавайки необходимостта от обществен дебат преди подобни промени.

В допълнение, акад. Ревалски изрази надежда за това, че български учен в близко бъдеще може да получи Нобелова награда като прогнозира, че това може да стане в областта на природните науки и медицината.

Той призова държавата да увеличи инвестициите в научни изследвания, отбелязвайки, че България е под необходимите нива за финансиране в тази сфера.