Начало Водещи България се нареди сред държавите, които призовават „Хамас“ да приеме предложението на...

България се нареди сред държавите, които призовават „Хамас“ да приеме предложението на Байдън за примирие

39
"Хамас" изстреля ракети към Тел Авив
Снимка: БТА

САЩ и още няколко страни по света, включително България, призоваха палестинската групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, да приеме предложението на американския президент Джо Байдън за

постоянно примирие в анклава, гласи общо изявление, публикувано на сайта на Белия дом.

Документът е публикуван от името на лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция,

„Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от „Хамас“ в Газа, включително много от нашите собствени граждани, ние напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме „Хамас“ да сключи това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани“, пише в изявлението.

„Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа заедно с гаранции за сигурност за израелци и палестинци и възможности за по-траен дългосрочен мир и двудържавно решение.

В този решаващ момент ние призоваваме лидерите на Израел, както и на „Хамас“, да направят всички необходими окончателни компромиси, за да сключат това споразумение и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на тези от двете страни в този ужасен конфликт, включително цивилното население. Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка“, се допълва в публикувания документ.

Още международни новини – четете тук