Начало Водещи България премина към зимно часово време

България премина към зимно часово време

139
часово време
Снимка: БТА

България премина към зимно часово време в 4:00 часа тази сутрин. Стрелките на часовника бяха върнати с един час назад.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., сочи информация на отдел „Справочна“ в БТА. Съгласно постановлението всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври се въвежда зимно часово време, като часовниците се преместват с един час назад, а в последната неделя на март се преминава към лятно часово време, като часовниците се преместват с един час напред.

Заради връщането към астрономическото време 14 влака се наложи да престоят на различни гари в страната с час повече, за да не бъде нарушен графикът на движение, съобщиха от Българските държавни железници.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика влиза в сила през 1979 г.

С постановление от 1997 г. лятното часово време започва от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

През март 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа.

Държавите-членки решават самостоятелно дали да преминат изцяло към лятно или зимно часово време.

Още новини от деня – четете тук