Начало България България е готова да поиска нов доклад за напредъка за еврозоната

България е готова да поиска нов доклад за напредъка за еврозоната

34
Димитър Главчев
Димитър Главчев

Според изказванията на премиера Димитър Главчев, България ще изпълни критерия за ценовата стабилност, необходим за присъединяване към еврозоната, до края на настоящата година и тогава ще бъде заявен нов конвергентен доклад.

Последният от критериите, които все още не са били изпълнени от страната ни, е инфлацията. Според последните данни от националната статистика обаче, този критерий може да бъде покрит до края на годината.

След регистрирания висок пик на инфлацията в България през септември 2022 г., когато стигна 18,7 на сто на годишна база, и също така септемврийските стойности за 2023 г. от 6,3 на сто, Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че годишната инфлация в България за миналия месец е 1,2 на сто.

„Комисията и Европейската централна банка издадоха последните си доклади през юни. В момента, когато бъде изпълнен и четвъртият критерий – ценовата стабилност, ще бъдат поискани извънредни конвергентни доклади. Вярваме, че до края на годината ще изпълним и този критерий – от четирите покриваме три, само един остава, както споменах – ценовата стабилност. Веднага след покриването му, ще бъдат изискани и такива извънредни доклади“, заяви Главчев пред журналисти в Брюксел.

Отговаряйки на въпрос дали има възможност да получим втория транш от плана за възстановяване и устойчивост, той поясни:

„Необходимо е първо да бъдат направени промени в решенията на Народното събрание, за да можем да поискаме – независимо кое правителство, има сключени споразумения с Европейската комисия, но не можем да нарушаваме действащите в момента решения на Народното събрание. Следователно, ако народните представители одобрят, можем да пристъпим към конкретни действия и смятам, че с добри резултати“, заяви Димитър Главчев.