Начало България Близък до Доган иска придобиването на още 35 дка от Росенец

Близък до Доган иска придобиването на още 35 дка от Росенец

119
летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Компанията „Стрейтлайн“ ЕАД желае да бъде вписана като съсобственик на държавен терен с площ от около 35 дка в лесопарк „Росенец“ близо до Бургас.

Това става ясно от съобщение на Областната администрация в Бургас.

Дружеството, притежавано от архитекта на сарая Калин Тихолов, е бил предишен собственик на два съседни земеделски имота с площ от съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м., показват от управлението.

Областният управител Пламен Янев оспорва тази искане, тъй като на територията се намират части от морското дъно и морската акватория, които по закон са обществена държавна собственост и компанията не може да придобие собственост над тях.

От областната управа посочват, че текущата кадастърна карта не отразява точно границата на морския бряг.

В държавния имот също е изградено строителство без одобрени строителни книжа и разрешения – триетажна сграда, както и изградена монолитна подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда.

Пред БТА областният управител Пламен Янчев посочва, че поради ерозионни процеси е необходимо ново измерване на границите на терена.

Има конфликт и относно процедурата за събарянето на незаконното строителство на част от терена. „Ние се противопоставихме на това искане на компанията пред Агенцията по кадастъра.

През годините държавата не е защитавала своите интереси в района на Росенец, така че очакваме дълга съдебна процедура по този случай“, казва той.

През средата на 2021 година административните магистрати в Бургас отхвърлиха жалба на същата компания за промени в кадастърната карта.

Година по-късно Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на административния съд в Бургас, с което бе отхвърлена жалбата на „Стрейтлайн“ ЕАД срещу заповед от 28 август 2020 година за събарянето на незаконно построена „двуетажна сграда“ на имот в местност „Отманли“, Лесопарк „Росенец“, изградена от непознат извършител.

Още новини от деня – четете тук