Начало Култура Бетани Хюз е в Казанлък: Историкът подготвя нов филм за България

Бетани Хюз е в Казанлък: Историкът подготвя нов филм за България

49
Проф. Бетани Хюз
Снимка: x.com/bettanyhughes

Историкът и автор на документални филми от Великобритания, проф. Бетани Хюз, която ръководи и популярното телевизионно предаване „Съкровища с Бетани Хюз“, засне част от 121-ия Празник на розата в Казанлък.

Снимките ще бъдат включени в епизод на предаването, посветен на България.

Проф. Хюз коментира, че вече е посещавала региона във връзка с археологията и е впечатлена от него.

Тя сподели, че престоят й в Казанлък по време на Фестивала на розата е вълнуващ опит и този фестивал е от огромно значение за региона както в миналото, така и днес.

„Епизодът, който снимаме в момента, е за много повече от съкровищата на България, а Фестивалът на розата и Розовата долина са неговата кулминация, нещо специално, което ще затвори епизода,“ посочи тя.

Екипът ще посети и други места в страната. Лентата ще бъде обработена през лятото и ще се излъчи по целия свят през есента, а във Великобритания – през януари или февруари на следващата година.

Девизът за настоящото посещение на екипа в Розовата долина е „Празнуваме, докато работим“. На 2 юни те заснеха ритуала „Розобер“ в розовите градини край Крън и празничното шествие в Казанлък.

Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица (ВИДЕО)

Епизодът ще включва и кадри от реалния розобер в розовите насаждения край село Черганово, както и от процеса на розоварене в розоварна „Лема“ в Казанлък, разказа заместник-директорът Радослав Петков, който съпровожда и консултира екипа по време на заснемането.

През 2023 година проф. Бетани Хюз посети Казанлък поради археологическите открития в Долината на тракийските царе.

Тогава тя засне оригинала на тамошната Тракийска гробница и част от находките в гробницата на Севт III могила „Голяма Косматка“.

Предаването „Съкровищата на света“ се излъчва в 120 държави. Проф. Бетани Хюз е съосновател на SandStone Global, компания за телевизионни, филмови и аудиопродукции, а филмите на компанията се излъчват в най-гледаното време на BBC, National Geographic, Viasat History, Discovery, Amazon и Netflix.

Още новини от деня – четете тук