Начало Новини Белгийски съд разпореди проверка на законността на събирането на улики по разследването...

Белгийски съд разпореди проверка на законността на събирането на улики по разследването "Катаргейт"

29
Белгийски съд разпореди проверка на законността на събирането на улики по разследването "Катаргейт"

Апелативният наказателен съд в Брюксел разпореди проверка на законността на способите, използвани за събиране на улики по разследването „Катаргейт“, съобщиха местни медии. Разследването бе предприето преди две години по подозрение, че евродепутати са били подкупени, за да действат в полза на интересите на Катар и Мароко при приемането на европейското законодателство.

Съдът е разпоредил проверката да се извърши от парламентарната комисия за контрол над разузнаването и службите за сигурност. Неотдавна медиите съобщиха, че защитата на заподозрените обжалва начина на събирането на улики и изразява съмнения, че е бил нарушен имунитетът на засегнатите евродепутати, който в дните на събитията все още не е бил отменен.

По разследването бяха задържани няколко евродепутати и техни сътрудници, сред които бе и бившият зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли. Белгийските медии цитират коментари, че съдбата на цялото разследване е под въпрос заради съмненията за превишени права от страна на следователите.