Начало Новини Белга: Заетостта в хотелиерството и ресторантьорството в Белгия бележи стабилен ръст

Белга: Заетостта в хотелиерството и ресторантьорството в Белгия бележи стабилен ръст

39
Белга: Белгия настоява за забраната в ЕС на израелския внос от окупираните територии

Заетостта в сектора на хотелиерството и ресторантьорството в Белгия продължава да нараства. Тази година се наблюдава значително увеличение както на гъвкавите, така и на постоянните работни места, показва анализ на фирмата за човешки ресурси „Ес Де Воркс“ (SD Worx), базиран на данни от Националната служба за социално осигуряване, предаде Белга.

До края на септември 2024 г. секторът регистрира 4,5% увеличение както на гъвкавите работни места (предназначени за хора, които вече имат работа или са пенсионери, но все още искат да работят и да печелят допълнителни пари при изгодни условия), така и на студентските работни места, докато постоянните позиции са нараснали с впечатляващите 8,3% в сравнение със същия период на миналата година.

„Използването на гъвкави работни места и студентска заетост за справяне с пиковете в търсенето не е за сметка на постоянната заетост в сектора на хотелиерството“, отбеляза“Ес Де Воркс“. През последното десетилетие броят на постоянно заетите в хотелиерството се е увеличил с 25%, достигайки над 150 000 души.

Фирмата също така отчита 9% увеличение на отработените часове от постоянните служители през натоварените летни месеци юли, август и септември.

Ако погледнем дългосрочните тенденции, броят на постоянно заетите в сектора на хотелиерството рязко се е увеличил – от 120 687 в края на 2013 г. до 150 830 в края на 2023 г. Броят на предприятията в сферата на хотелиерството също бележи значителен ръст – от 22 575 на 26 748 за същия период, което представлява увеличение от 18,5%.

При заетостта е имало само един значителен спад – през първото тримесечие на 2021 г., което отбеляза втората година от пандемията от КОВИД-19. По това време броят на работодателите спадна драстично, а постоянните работни места достигнаха исторически минимум от 103 479.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и Белга)