Начало Любопитно Безпрецедентно: Сенегал ще има две първи дами. Новоизбраният президент ги показа

Безпрецедентно: Сенегал ще има две първи дами. Новоизбраният президент ги показа

74
Басиру Диомайе Файе
Снимка: БТА

По време на своята предизборна кампания новият президент на Сенегал Басиру Диомайе Файе направи нещо необичайно за страната – застана на трибуната, държейки за ръце двете си съпруги – Мари и Абса. Това рядко виждано демонстриране на полигамия в Сенегал предшества победата му с 54,28% от гласовете на първия тур от изборите. Традиционната полигамия е дълбоко вкоренена в сенегалската култура, като Мари е първата му съпруга, с която е женен от 15 години и има четири деца, докато за втората си съпруга, Абса, се ожени преди година.

Полигамията винаги е била предмет на спор в Сенегал, където мюсюлманското население е мнозинство. Г-жа Фату Соу Сар напомни, че различните модели на брак са дефинирани от историята на народа, а най-важното е да се зачитат културните различия и да не се осъждат.

Много жени в Сенегал се противопоставят на полигамията, която смятат за недекларирана и несправедлива към тях. Доклад на ООН от 2022 г. постановява, че полигамията е форма на дискриминация срещу жени и трябва да бъде елиминирана. Помнението на романа „Едно толкова дълго писмо“ на Мариама Ба, която критикува полигамията в него, е все още живо.

Докато полигамията е честа практика на селските райони в Сенегал, тя все още е въпрос на голяма дискусия в обществото. Религията позволява на мъж да има до четири съпруги, при условие че може да осигури за тях. Това води до редуване на вниманието и отговорностите към различните съпруги в рамките на равни интервали.