Начало Свят Байдън: Американски оръжия няма да бъдат използвани за удари по Москва или...

Байдън: Американски оръжия няма да бъдат използвани за удари по Москва или Кремъл

59
Американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил
Американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил участваха в церемония във връзка с 80-тата годишнина от десанта в Нормандия. Снимка: АП/БТА

Президентът Джо Байдън заяви в интервю за Ей Би Си нюз, че САЩ няма да използват оръжия срещу Москва или Кремъл, след като разреши на Украйна да ги използва в рамките на Русия.

Байдън даде интервю пред медията на американското гробище в Нормандия, където пристигна за отбелязване на 80-годишнината от Десанта в Нормандия.

По въпрос за използването на американски оръжия в Русия, президентът не отговори пряко, но заяви, че няма да се позволи те да бъдат използвани за нападения срещу руската столица или правителството.

„Могат да бъдат използвани в близост до границата, когато от другата страна нападат цели в Украйна“, поясни Байдън. „Не позволяваме удари до 200 мили в Русия или на Москва, върху Кремъл“.

Президентът коментира и изявлението на Владимир Путин, че доставянето на оръжия на Украйна за нападения в Русия е директно участие в конфликта.

„Познавам го [Путин] от над 40 години. Той ме тревожи от 40 години. Той не е честен човек“, каза Байдън. „Той се държи като диктатор и се опитва да запази властта си, продължавайки нападенията. Не става въпрос за предоставяне на оръжие за атаки срещу Москва или Кремъл, а за удари извън границата, от където украинците получават огън“.

Още международни новини – четете тук