Начало Новини АТА: Банките в Албания са отпуснали повече от 1,8 милиарда леки заеми...

АТА: Банките в Албания са отпуснали повече от 1,8 милиарда леки заеми за селското стопанство за 7 месеца

39
АТА: Банките в Албания са отпуснали повече от 1,8 милиарда леки заеми за селското стопанство за 7 месеца

През периода януари-юли 2024 г. търговските банки в Албания са изплатили над 1,8 милиарда албански леки под формата на заеми за селскостопанския сектор, предаде албанската агенция АТА специално за БТА.

Банката на Албания (централната банка на страната – бел. ред.) съобщава, че в сравнение с преди година специфичният дял на заема, отпуснат за селското стопанство, се е увеличил със 708 милиона албански леки, в сравнение със същия период преди година, който записва стойност от 1,12 милиона албански леки.

Селското стопанство е сектор с голям потенциал за увеличаване на кредитирането.

С нарастващ принос към икономиката на страната, заетостта и износа, селското стопанство е приоритет в правителствените политики. Това доведе до повишен бизнес интерес към нови предприятия в много области на селското стопанство.

Експертите очакват, че кредитирането ще разшири сектора още повече през следващия период, движено от схеми за подпомагане като Държавния гаранционен фонд, който правителството предостави на фермери и селски предприятия.

Правителството наскоро стартира Националната схема за инвестиции в земеделието 2024 г., която е свързана с финансиране за фермери до 50 процента безвъзмездна помощ от стойността на инвестицията в изграждането на оранжерии, животновъдна инфраструктура; аквакултурен риболов, мрежи против градушка, селскостопанска техника.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)