Начало България Асен Василев за кабинета на Габриел: Една от най-големите фалшификации в съвременната...

Асен Василев за кабинета на Габриел: Една от най-големите фалшификации в съвременната ни история!

84
ПП-ДБ дадоха пресконференция
ПП-ДБ дадоха пресконференция

В съвременната история на България се разграси голяма фалшификация. Вместо обещания от Европа, правителството показа селски методи. Това заяви Асен Василев, финансовият министър в оставка, относно проектокабинета на Мария Габриел. Според него списъкът на министрите не е одобрен от ПП-ДБ и затова коалицията проведе пресконференция.

„Г-жа Габриел е част от проблема, а не от решението – новото лице на организираната престъпност в България“, застана на мнение Василев.

Представеният кабинет не е съгласуван с Продължаващ Промяната-Демократична България (ПП-ДБ). Това е кабинет на ГЕРБ-СДС. Аз не се съгласявам да бъда част от този кабинет. Няма общо съгласие по текста на споразумението. Това заяви бившият премиер акад. Николай Денков.

„Това се случва в първия ден от предаването на мандата, независимо че имаше още време. Нямаше необходимост от такова пришурване“, коментира той. „Ясно казахме на колегите, че след завършването на преговорите ни трябва време да обсъдим с нашите колективни органи. Това ни накара да мислим, че беше симулиран преговорен процес“, обясни Денков.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че Мария Габриел се поддаде на натиск. „Тя се нареди под Борисов и вероятно под Пеевски. Съжалявам за нея, а за г-н Борисов ме е срам. Той не се появи дори за миг, не вдигаше телефона си. Използва четири жени, криеше се зад тях, защото не беше мъжествен да каже, че не може да приеме този кабинет. Вълкът си меня козината, но натиска остана“, коментира той. „Днес Борисов избра своите интереси, своята приятелствена връзка с г-н Пеевски преди България“, каза още Петков.

„Такова нещо не беше представено досега“, обяви ген. Атанасов.

„Г-н президент, половината от хората, които сте назначили като кандидат-министри, не са дали съгласието си за това. Оттеглете указа си“, призова лидерът на ДСБ.

„Освен това призовавам председателя на Народното събрание да не включва в дневния ред гласуването за новото правителство“, каза още Атанасов.

Христо Иванов разкри как протекат преговорите и добави, че проблемите възникват, когато ПП-ДБ отказват ДПС да участва само в формирането на квалифицирано мнозинство. По думите му, имаха множество опити да разбият преговорния процес.

„В споразумението има спорни пунктове, ние не сме го подписали. Имаше разговори относно различни предложения за министри. За министър на електронното управление ние предложихме деветима. Десетият беше предложен от г-жа Габриел. Бяхме готови да го приемем, нашите хора се свързаха с него и се оказа, че не е било контакт с него. Това трябваше да предотврати това, което виждаме. Преговорите бяха спрени без необходимост. Предложихме различни решения, компромиси за всеки въпрос“, подчерта лидерът на „Да, България“.

„По време на разговорите попитахме г-жа Габриел дали може да представи кабинет, който не е съгласуван. Тя отговори: „Не, това не е Мария Габриел.“ Не бях очаквал това. Не се предполагаше да бъде представено предложение за министри, с които няма съгласие“, каза още Иванов.

„Спорът вече не е за един или друг министър, а за начина, по който ще се приемат политически решения, как ще правим компромиси. Как ще изпълняваме политика?“, попита той и добави, че тази ситуация ги кара в непознати води, описани никъде в Конституцията.

„Пеевски и Борисов успяха – всичко е във въздуха“, засече лидерът на „Да, България“.

„Виждаме тежко нарушение на Конституцията – назначаването на хора за министри, които не са дали съгласието си. В Министерството на правосъдието направихме всичко възможно за нов закон относно съдебната власт. 200 страници, 500-600 разпоредби. В съответствие с всички препоръки. Явно ГЕРБ и ДПС не искат този закон да бъде гласуван в Парламента“, каза правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

Той също така представи своята декларация за отказ от участие в състава на Министерския съвет.

Още вътрешнополитически новини – четете тук