Начало България Археологически разкопки, изложби, фестивали са част от дейностите на РИМ – Враца...

Археологически разкопки, изложби, фестивали са част от дейностите на РИМ – Враца за месец септември

39
Археологически разкопки, изложби, фестивали са част от дейностите на РИМ – Враца за месец септември

Четири изложби са подготвили от Регионален исторически музей – Враца през месец септември и една мобилна в Чирен, информират от ведомството чрез месечния си бюлетин. През септември е проведено и последното занимание на инициативата „Лято в музея“, организиран е и международния фестивал в Оходен. Обновено е младежкото пространство „Якото място“ с нови графити-платна, които са разположени върху специални конструкции, изградени на стените на РИМ – Враца. 

Миналият месец е започнал и двадесет и третия сезон на редовните археологически изследвания на селище и обреден център от ранния неолит Оходен-Валога, се посочва още в бюлетина на музея. Ръководител е директорът на РИМ – Враца Георги Ганецовски, а средствата са осигурени от община Враца и музея, посочват в сайта си от институцията. Изследванията са продължение на разкопките от миналата година. Особено впечатление прави правоъгълно отоплително съоръжение с каменни перваз и основа, което е изцяло нетипично за периода на ранния неолит именно заради използването на камъни в градежа, се посочва в месечното издание на институцията. Открити са специализирани кремъчни инструменти: ретуширани кремъчни пластини, стъргалки, свредели, пластини с напречно затъпяване, пробои, ядра, части от керамична култова масичка и задна част от керамична зооморфна фигурка, е видно още от публикувания бюлетин за месец септември в сайта на РИМ – Враца. 

Там посочват и че археологът Александра Петрова е взела участие, като зам.-ръководител, в спасителното археологическо проучване на обект във варненска област. Проучването се осъществява от екип с ръководител гл. ас. д-р Светослав Йорданов, НАИМ-БАН и научен консултант доц. д-р Стефан Александров, НАИМ-БАН. Обектът представлява могилен некропол от ранната и средната бронзова епоха с дата в рамките на III – II хил. пр. Хр. и представлява един от паметниците на т. нар. ямна култура, чийто представители са индоевропейски народ на номади – скотовъдци, мигрирали по нашите земи от северните черноморски степи. В могилния насип на обекта са проучени шест гробни структури – eдин първичен гроб и пет вторични, в които е представен погребалният обред трупополагане. Могилата край с. Храброво е една от малкото, чийто насип е ограден от всички страни с каменна крепида изградена от късове необработен варовик.

В бюлетина на РИМ – Враца е посочено още, че за месец септември над седемстотин български граждани и над тридесет чужденци са посетили музея. Изнесените беседи за периода са тридесет, а над петстотин са мероприятията, в които експертите от институцията са участвали.