Начало Водещи АПИ: Може да се наложи въвеждане на винетки за Околовръстния път на...

АПИ: Може да се наложи въвеждане на винетки за Околовръстния път на София

44
Северна тангента, Околовръстен път, винетки

От Агенция „Пътна инфраструктура“ публично предупредиха, че може да се стигне до въвеждане на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.

Причината е, че Столична община не подписва споразумение с АПИ, с което да се поделят отговорностите по поддържането на трасето, както е било до момента, за да могат жителите на София да го ползват без да е необходима е-винетка.

„Новото ръководство на Столична община необяснимо бави споразумението с АПИ за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и вече е задлъжняла със стотици хиляди лева. Затова има опасност пътната администрация да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В годините назад той се е поддържал въз основа на споразумителни протоколи, на чиято база се поделят отговорностите по поддържането на трасето, а жителите на София го използват без да е необходима е-винетка, каквато се изисква за ползването на републиканска пътна мрежа.

„Столична община също така вече 5 месеца не решава проблема с укрепването на надлеза при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“ и движението не може да бъде пуснато. Местната власт отказва да подпише споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура” за тези дейности, с което да се даде възможност за работа. АПИ не може да предприеме нужните дейности по укрепване на моста, тъй като имотът, в който те трябва да се извършват, е на Столична община“, допълват от АПИ.

„Според становище на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), изготвено по възлагане от общината, под надлеза може да бъде пуснат трафикът при условие, че мостът е предпазен от удар. АПИ имаше готовност да извърши нужните дейности по съоръжението, според правомощията си, и да пусне движението още на 15 септември, но не бе постигнато единодействие с общината“, посочват още от пътната администрация.