Начало Новини АНП: Генералният секретар на НАТО Марк Рюте похвали солидарността на Унгария

АНП: Генералният секретар на НАТО Марк Рюте похвали солидарността на Унгария

39
АНП: Генералният секретар на НАТО Марк Рюте похвали солидарността на Унгария

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте похвали солидарността на Унгария към НАТО по време на двудневното си посещение в Естония. Похвалите идват, след като Унгария първоначално блокираше назначаването на Рюте за шеф на НАТО в продължение на месеци. Това предаде Националната новинарска агенция на Нидерландия АНП.

За да получи одобрението на Будапеща за новия си пост, Рюте първо трябваше да признае, че е оскърбил Унгария, когато през 2021 г. във функцията си на премиер отбеляза, че Унгария няма работа в ЕС. Страната искаше също да бъде поет ангажимент, че няма да ѝ се налага да предоставя хора или пари в помощ на Украйна.

Сега Рюте се позова на гореспоменатата договорка. „Постигнахме споразумение за условията за неучастие в част от военната подкрепа, която предоставяме на Украйна. Очевидно е възможно. След това Унгария не е блокирала нищо, така че работата продължава. Унгария има огромен принос към НАТО, например за стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR). Същото важи и на много други места. Страната разполага с добре обучени въоръжени сили“, каза Рюте.

Рюте допълни, че въпреки специалните споразумения с Унгария, няма да има „НАТО на две скорости“. Рюте даде за пример Европейския съюз, където понякога група държави започват със споразумение, към което други държави могат да се присъединят на по-късен етап, но уточни, че нещата в НАТО са различни. „Унгарците са неразделна част от НАТО, а НАТО е съюз, където важи девизът един за всички, всички за един“, заяви Рюте.

Рюте е на посещение в естонския град Тапа, където се намира най-голямата военна база на Естония. Заедно с естонския президент Алар Карис Рюте посети тамошните войски, които са жизненоважни за охраната на външната граница на НАТО с Русия.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)