Начало Новини Алиу Сисе приключва периода си като селекционер на националния отбор на Сенегал...

Алиу Сисе приключва периода си като селекционер на националния отбор на Сенегал по футбол

29
Алиу Сисе приключва периода си като селекционер на националния отбор на Сенегал по футбол

Алиу сисе няма да поднови договора си като национален селекционер на Сенегал по футбол, потвърдиха ръководните органи на футбола в африканската страна и по този начин специалистът приключва успешния си деветгодишен период начело на отбора. Напрежението върху Сисе се увеличи, след като отборът отпадна още на осминафинал на турнира за Купата на Африканските нации през 2023-а година в Кот д’Ивоар, когато бяха победени с дузпи от домакините.

От тогава насам тимът нямаше поражение в шест поредни мача, но равенствата у дома с ДР Конго и с Буркина Фасо не се приеха особено радушно от местната будна общественост. Веднага след това бяха критикувани стилът на игра, който той налага, както и финансовото възнаграждение, което се плаща от министерството на спорта на страната. Всички тези фактори налагаха и промяна на поста.

Футболната федерация на Сенегал иска да благодари на Алиу Сисе за доброто и успешно сътрудничество през годините, а също така и за брилянтните резултати, които имахме в този период, се казва в становището на федерацията и се допълва, че причините за рaздялата са две. На първо място е неизпълнената цел да се спечели Купата на Африка през 2023-а година и година по-рано е трябвало да стигне до четвъртфинал поне на Световното първенство в Катар. Също така регресът на тима в ранглистата на ФИФА и недоволството на феновете са изиграли своята роля.

Сега федерацията назначи временен комитет, който трябва да изпълнява ангажиментите, които имаше 48-годишния Сисе и да подготви отбор за октомврийските мачове по пътя към Мондиал 2026 с Малави, които са на 11-и и 15-и.