Начало Новини Алиансът за американско производство призовава за по-силна защита от китайския промишлен внос

Алиансът за американско производство призовава за по-силна защита от китайския промишлен внос

44
Алиансът за американско производство призовава за по-силна защита от китайския промишлен внос

Група, обединяваща американския профсъюз „Юнайтед Стийлуоркърс“ (United Steelworkers) и местни производители, призовава Вашингтон да въведе по-строги търговски бариери пред китайския внос, след като президентът Джо Байдън наложи високи мита върху китайски електрически превозни средства, слънчеви панели и други стратегически стоки, предаде Ройтерс.

Алиансът за американско производство (AAM) публикува днес доклад за свръхпромишления капацитет на Китай, който отразява опасенията, повдигнати от администрацията на Байдън и съюзниците на САЩ през последните месеци, заявявайки, че са необходими бързи действия за спиране на нарастващата вълна от евтин и субсидиран износ, който заплашва работните места в САЩ.

Групата призова за връщането на така наречения инструмент „Раздел 421“, който се явява предпазна мярка, позволяваща на САЩ да налагат временни мита, за да облекчат смущенията на пазара, причинени от скока на вноса от евтината производствена база на Китай, която беше добре дошла в глобалната търговска система преди 23 години, когато Пекин се присъедини към Световната търговска организация (СТО).

Идеята беше да се даде на местната промишленост глътка въздух, докато Китай преминаваше към пазарна икономика с по-равнопоставени условия – преход, който така и не се случи.

„Раздел 421“ беше използван само веднъж – през 2009 година от тогавашния президент Барак Обама, по искане на синдиката „Юнайтед Стийлуоркърс“, чиито членове бяха изправени пред съкращения заради китайския внос.

С нови скокове на вноса, застрашаващи нови индустрии, включително производството на електромобили, слънчева енергия и полупроводници, както и продължаващ внос в сектори като производството на стомана, стъкло и гуми, „Раздел 421“ трябва да бъде съживен и модернизиран, заявиха от Алианса за американско производство.

„Китай не успя да спази ангажиментите си към СТО и остава непазарна икономика“, се казва в доклада на алианса. „Това е държавна подкрепа за критични сектори, която причинява огромен свръхкапацитет и заплашва със скокове на вноса в САЩ, което налага възстановяването на инструмента „Раздел 421“, се казва още в доклада.

От алианса призововават за промени, които да позволят подобни мита и върху китайски внос от заводи в трети страни като Мексико или Виетнам, и по-бърз процес за налагане на митата, преди да бъдат нанесени трайни щети на продукцията в САЩ. 

Докладът посочва факта, че много работни места и заводи са затворени в хартиената промишленост, стъкларската и стоманодобивната промишленост и производството на гуми в САЩ, заради китайския внос. 

Препоръките бяха публикувани, докато лидерите на Г-7 се срещнаха в Южна Италия, където Байдън и неговата администрация настояват Г-7 да представлява „стена на опозиция“ на индустриалните политики и субсидиите на Китай.

Докладът също така последва решението от тази седмица на Европейския съюз да наложи наказателни мита от 17,4 до 38,1 на сто върху китайските електромобили, за да се противопостави на установяването на прекомерни държавни субсидии за сектора.

Президентът на Алианса за американско производство Скот Пол заяви, че е насърчен от новите мита на САЩ и ЕС, като нарече хода на Байдън преломен момент за изправяне срещу свръхкапацитета на Китай в момент, когато Вашингтон инвестира сериозно в нов енергиен преход.

Европейските тарифи показват, че Байдън „не е сам в опасенията си относно свръхкапацитета и субсидиите за електромобили в Китай. Това е потвърждение, че има широко разпространени опасения относно политиките и практиките на Пекин“.

Наред с другите защити, групата препоръча няколко стъпки, насочени към противодействие на заобикалянето на митата на САЩ от страна на Китай, чрез пренасочване на производството към трети страни като Мексико и Виетнам, включително приемане на законодателство за засилване на американските антидъмпингови и антисубсидийни закони, които да обхванат производството от трети държави.