Начало Новини АЗ Алкмаар и норвежкият Будьо Глимт откриха новия формат на турнира Лига...

АЗ Алкмаар и норвежкият Будьо Глимт откриха новия формат на турнира Лига Европа с домакински победи

39
АЗ Алкмаар и норвежкият Будьо Глимт откриха новия формат на турнира Лига Европа с домакински победи

Норвежкият шампион Будьо Глимт и нидерландския АЗ Алкмаар са първите два отбора, които постигнаха победи в новия формат на турнира на УЕФА Лига Европа. Особено престижна е победата на скандинавците, тъй като те се наложиха с 3:2 над сочения за краен победител в турнира Порто и я постигнаха с човек по-малко.

Два гола на Йенс Петер Хауге донесоха успеха на Будьо, въпреки че Саму откри за Порто. Но Каспер Хог изравни, а двете попадения на Хауге увеличиха преднината на норвежците до 3:1. Двукратните европейски шампиони от Порто върнаха едно попадение в края на мача чрез резервата Дениз Гюл. А за Будьо беше отстранен централния защитник Исак Меете в 51-ата минута.

Шведите от Елфсборг откриха резултата като гости на АЗ Алкмаар още в 23-ата минута чрез Тимъти Оума, който се освободи от един защитник, получи пас от Симон Хедлунд и по диагонала прониза вратаря Овусу-Одуро.

Но домакините нямаха никакво намерение да се предават и обърнаха развоя на срещата с два гола на Рубен ван Бомел, който изравни в 44-ата минута, а пет след началото на втората част вкара за 2:1. Същият Хедлунд този път беше голмайстор за гостите и изравни в 53-ата минута, а победата за АЗ Алкмаар осигури Трой Парот от дузпа в 74-ата минута. Защитникът на шведите Себастиан Холмен беше отстранен в 80-ата минута с директен червен картон.

По-късно днес Лудогорец открива кампанията си в турнира Лига Европа с домакински мач на Славия (Прага).

В новия формат на турнира участват 36 отбора, които са в единна групова фаза. Там всеки отбор играе осем мача – четири като домакин и четири като гост с напълно различни отбори, изтеглени при жребия. Първите осем отбора се класират директно за осминафиналите, а следващите 16 определят другите осем в плейофен кръг.