Начало Новини Аджерпрес: Прииждане в румънския сектор на река Дунав се очаква на 28-29...

Аджерпрес: Прииждане в румънския сектор на река Дунав се очаква на 28-29 септември; властите са подготвили 1000 чувала с пясък

39
Аджерпрес: Прииждане в румънския сектор на река Дунав се очаква на 28-29 септември; властите са подготвили 1000 чувала с пясък

Екипите за намеса от компанията „Румънски води“ Арджеш-Ведя са подготвили 1000 чувала с пясък и други материали за транспортирането им към румънския сектор на река Дунав, за да попълнят запасите за защита срещу прииждането, прогнозирано за 28-29 септември, информира Националната администрация на румънските води (ANAR) в публикация в официалния си профил във Фейсбук в петък, съобщи за БТА агенция Аджерпрес.

Според цитирания източник седемте местни служби за администрация на водните басейни са започнали да информират всички титуляри на хидротехнически съоръжения с роля в защитата от наводнения на река Дунав за хидроложката прогноза, издадена от Националния институт по хидрология и управление на водите (INHGA).

Хидроложката прогноза показва, че дебитът на река Дунав на входа на страната (в участъка Базиаш) в интервала 19-20 септември 2024 г. е нараснал до стойност 5100 куб. м/с, което е над средната многогодишна стойност за септември от 3800 куб. м/с.

В Будапеща в петък беше прогнозиран максимален дебит на Дунав от 7 940 куб. м/с, а за 21 септември – приблизително 8 300 куб. м/с, с 400 куб. м/с по-малко от първоначалните прогнози – 8 700 куб. м/с. 

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)