Начало България Адвокати от Видин излязоха на протест пред Съдебната палата срещу процедурата за...

Адвокати от Видин излязоха на протест пред Съдебната палата срещу процедурата за избор на главен прокурор

44
Адвокати от Видин излязоха на протест пред Съдебната палата срещу процедурата за избор на главен прокурор

Адвокати от Видин излязоха на протест пред Съдебната палата в града срещу процедурата за избор на главен прокурор. 

Мирният протест изразява позицията на видинската адвокатура срещу порочната процедура за избор на главен прокурор на Република България. Видинската адвокатска колегия в лицето на съвета на колегията първи в страната изразихме тази позиция, каза председателят ѝ Славяна Младенова.

Днес отбелязваме Деня на европейските адвокати и по този повод избрахме този ден да изразим нашата позиция. Висшият съдебен съвет (ВСС) е извън мандат и в този случай смятаме, че е нелегитимен и не може да избира такава фигура като главен прокурор. Не може да прави такива предложения и да решава на практика по този начин професионалната съдба на тази важна част от съдебната система, отбеляза Младенова. Министърът на правосъдието не направи предложение, като според нас на практика процедурата е порочна и кандидатурата не е подходяща. Считаме, че ВСС е този, който трябва най-строго да съблюдава и да спазва законодателството на страната, и ако той го нарушава по този начин, то какво адвокатите и нашите доверители могат да очакват от правораздаването. Там, където правото си отива, си отива и държавността, подчерта Младенова. Тук сме, за да покажем не само позицията си като професионалисти, но и да защитим интересите на всички български граждани. Ние по призвание и по професия сме защитниците на техните права, заяви адвокат Славяна Младенова.

Видинската адвокатска колегия нароява около 130 адвокати, като повечето живеят и работят в София. Във Видин сме около 50 адвокати, допълни Младенова. И подчерта, че всички изразяват тази позиция. Това, че днес някои колеги не могат да присъстват, не означава, че не подкрепят позицията, отбеляза председателят на адвокатската колегия във Видин.