Начало Новини АА: Турският център "Тюркеви" е домакин на 10-ата юбилейна изложба на "Фотонагради...

АА: Турският център "Тюркеви" е домакин на 10-ата юбилейна изложба на "Фотонагради Истанбул" в Ню Йорк

39
АА: Турският център "Тюркеви" е домакин на 10-ата юбилейна изложба на "Фотонагради Истанбул" в Ню Йорк

Втората изложба в чест на 10-ата годишнина от наградите „Фотонагради Истанбул“ (İstanbul Photo Awards) беше открита във вторник в Ню Йорк. Това предаде Анадолската агенция специално за БТА.

Международният конкурс за новинарска фотография, организиран от Анадолската агенция в турския център „Тюркеви“ (Turkevi), включва високопоставени лица, включително генералния консул на Турция в Ню Йорк Мухитин Ахмет Язал и пратеника на Турция в ООН Ахмет Йълдъз.

Председателят и главен изпълнителен директор на Анадолската агенция Сердар Карагьоз подчерта документалната сила на фотографията, като заяви, че избраните произведения документират човешкото страдание и същевременно с това изграждат колективна памет.

Карагьоз обяви, че тазгодишната награда „Снимка на годината“ е отишла при палестинския фотограф Мохамед Салем за „Палестинска жена, държаща мъртвото тяло на своя племенник“.

„Нашата мисия в Анадолската агенция е да направим тези събития видими, точно както направихме, когато представяхме геноцида в Газа на света през изминалата година. Всеки кадър, който прави този геноцид видим в глобален мащаб и дава гласност на премълчаните реалности, е изключително важен за нас“, каза Карагьоз.

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур изрази благодарност за частта от изложбата, изобразяваща геноцида в Палестина, особено снимките, свързани с Газа.

След откриването на изложбата Анадолската агенция прожектира документалния филм „Доказателствата“ (The Evidence), който разкрива военните престъпления на Израел в Газа.

Изложбата включва снимки от глобални събития от миналата година, обхващащи теми от хуманитарни кризи до спортни постижения. Тя ще бъде отворена за публика от 7 до 12 ноември в Синята галерия (Blue Gallery) на 46-та улица в Манхатън.

Конкурсът се подкрепя от „Тюрксел“ (Turkcell) като комуникационен спонсор, „Сони“ (Sony) като спонсор на наградата, Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA) като задграничен спонсор на събитието и „Търкиш еърлайнс“ (Turkish Airlines / THY) като авиокомпания спонсор.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)