„Telegram” пуска собствена криптовалута
Image by Thomas Ulrich from Pixabay

Компания „Telegram” планира в рамките на следващите два месеца да пусне първата партида собствена криптовалута Gram, съобщава „Ню Йорк Таймс”.

Планира се и създаването на електронни портфейли, които ще са достъпни за 200-300 милиона потребители на „Telegram” в цял свят. Целта е Gram да се превърне в новата онлайн валута и начин за изпращане на пари във всяка точка на света.

През 2018 г. „Telegram” съобщи за разработването на блокчейн-платформата Telegram Open Network (TON) със собствена криптовалута Gram. В рамките на два месеца бяха привлечени 1,7 милиарда долара от около 200 инвеститора.

„Telegram” не е първата компания, която разработва собствена криптовалута. В началото на август една от големите търговски вериги „Walmart” подаде заявка за патент, позволяващ създаването на криптовалупа. Тя може да бъде вързана за американския долар и да е достъпна само за отделни търговци и партньори.

Компания „Facebook” също разработва криптовалутата Libra. До края на 2019 г. ще приключи тестването и се очаква тя да бъде пусната на глобално ниво в началото на 2020 г. Предполага се, че криптовалутата ще се ползва за заплащане на стоки и услуги, както и за парични преводи.