Начало България Rodopi24: Чакъров опитал да отмъкне марката „ДПС“ без знанието на Пеевски

Rodopi24: Чакъров опитал да отмъкне марката „ДПС“ без знанието на Пеевски

69
Джевдет Чакъров Снимка: Архив
Джевдет Чакъров
Снимка: Архив

Един от председателите на ДПС, Джевдет Чакъров, опитва да прехвърли марката „ДПС“ на името на почетния председател Ахмед Доган.

Това се разкрива от публикация на сайта 24rodopi.com, чийто главен редактор е Илхан Андай. Сайтът поддържа линията на ДПС-Пеевски в раздора в партията.

Според информацията е направен опит името да бъде прехвърлено на физическо лице – Ахмед Демир Доган, като това е излязло наяве от „отлично осведомен юрист с богат опит в Патентно ведомство“.

Направен е опит за прехвърляне на физическо лице на една партия на избиратели, с колективни органи, която има официални представители, вписани в съда. Сред тях Ахмед Доган не е бил включен от години. В търговските отношения се използва терминът „престъпно корпоративно рейдърство“, но в този случай ще бъде необходимо точно определение. Вероятно целта е била избеждане на устава и закона, за да се стартира ДПС отново като частна партия. До 9 август 2024 година ДПС е била партия на хората, а след този ден трябва да стане на едно лице. Този опит е бил блокиран“, пояснява юристът пред публикацията.

Репортер на 24rodopi.com се е опитал да получи информация от двете страни в ДПС по въпроса, но повечето депутати са били неведоми.

Друг източник е потвърдил, че другият председател по устав – Делян Пеевски, е предприел действия и е блокирал опита на Чакъров за прехвърляне на партията на физическо лице.

Да, зная за опита за открадване на партията. Действията на Чакъров са извън закона. Наш председател е блокирал процеса и ДПС остава на хората. Чакъров отново нарушава устава, за което трябва да поеме отговорност. След като опита да разкъса партията, това е следващото сериозно нарушение“, заявява неназован депутат от ПГ на ДПС.

Проверката на rodopi24 установява, че Ахмед Доган е бил в регистъра на ДПС за последно през 2013 година. След като Октай Енимехмедов му удари пистолет в окото по време на Национална конференция, Доган се оттегли и остави председателството на ДПС на Лютви Местан.

Неизвестен засега е поискал да патентова марката „ДПС“. Чакъров: Това са формалности

Според текущото положение, ДПС има двама представители към днешна дата – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

На 29 юли стана ясно, че са направени стъпки пред Патентното ведомство за регистрация на други три марки, в които фигурира името „ДПС“.

Информацията, че е подадена заявка за регистрацията на марката „ДПС“ от неизвестно лице, се появи едва 10 дни по-късно.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяснява, че става въпрос за формална процедура.