турското посолство
Турското посолство в София

Турското посолство в българската столица София участва в мащабна шпионска кампания срещу педагози, журналисти и критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разкри комюникето на външното министерство на страната, получено от Nordic Monitor.

Според официалния документ, турското посолство е събирало информация за турски и български граждани, за които се смята, че са свързани с движението Гюлен / Хизмет, представители на български неправителствени организации, учители, служители от местни учебни заведения и журналисти, които са работили за българското издание на ежедневника Zaman, и докладва на турското външно министерство.

Документът на външното министерство разкрива, че списъкът за шпионаж е предаден на полицейското управление в провинция Ризе на 11 ноември 2016 г. от генералната дирекция на министерството по консулските въпроси, за да помогне за започване на наказателно преследване по обвинения в тероризъм. Поверителният документ включваше номерата на турския и българския паспорт на критиците в България.

Факсимилета от документа, публикуван от Nordic monitor – в галерията:

Чуждестранното комюнике е подписано от тогавашния ръководител на отдела Йозгюр Гьокмен, който е бил първи съветник в турското посолство в австрийската столица Виена от януари 2017 г. Австрия е сред онези страни, в които турските правителствени агенти са засилили шпионажа на турци и турски организации през последните години.

Австрия разследва шпионски операции, извършени от австрийски гражданин от турски произход, които шпионират турски граждани и изпращат доклади до органите за сигурност в Анкара. Австрийският вътрешен министър Карл Нехамър проведе пресконференция, потвърждаваща, че шпионин е признал, че е „вербуван от турските тайни служби, за да шпионира други турски граждани или австрийски граждани с турски миграционен произход, за да ги докладва на турските органи за сигурност“.

Нехамър каза, че 35 души, които са влезли в Турция от Виена между 2018 и 2020 г., са били арестувани, преди турските разузнавателни органи да се свържат с тях, изисквайки тяхното сътрудничество в замяна на освобождаването им.

Миналата седмица Feyyaz Ö., италиански гражданин с турски корени, призна, че му е наредено през август от турската Национална разузнавателна организация (MIT) да убие кюрдско-австрийския политик Бериван Аслан, член на австрийската Зелена партия. Преди това Аслан разкри мрежа от турски разузнавачи в няколко австрийски провинции, включително столицата Виена.

След опит за преврат в Турция през юли 2016 г. турските посолства и консулства се превърнаха в инструменти за шпиониране в ръцете на турските ислямистки владетели. Турските дипломатически и консулски представителства по света систематично са шпионирали критици на президента Ердоган, профилирали са техните организации и са изброявали имената им, сякаш са част от терористична организация. Работата като учител в училища, вдъхновени от Гюлен, или участие в институции с нестопанска цел, свързани с движението в чужбина, се считат за терористични актове от правителството на Ердоган.

Ясно е, че турските дипломатически мисии нарушават вътрешното законодателство на приемащите държави и принципите на международното право, като провеждат незаконни кампании за събиране на информация и обширни разузнавателни операции. Пратениците на Ердоган се ползваха от привилегиите и имунитета, описани в международните конвенции, докато систематично шпионираха критици на президента, събираха информация за турци, живеещи в чужбина, и я предаваха в централата.

Документът разкрива тайната шпионска дейност на българска територия, която е насочена към критиците като част от дългата ръка на президента Ердоган.

През февруари външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди тайните шпионски операции на турски дипломати на чужда земя. Чавушоглу каза, че турските дипломати, назначени в посолства и консулства, са получили официални указания от правителството да провеждат подобни дейности в чужбина.

„Ако погледнете определението за дипломат, то е ясно. … Събирането на разузнавателна информация е задължение на дипломатите “, каза Чавушоглу пред турски журналисти на 16 февруари 2020 г. след конференцията по сигурността в Мюнхен, добавяйки:„ Събирането на разузнавателна информация и събирането на информация са факт. “

Мевлют Чавушоглу
на снимката: турският външен министър Мевлют Чавушоглу

В интервюто си за The Globe and Mail, турският посланик в Канада Керим Урас също призна, че е шпионирал 15 канадци от турски произход.

 „Всяко посолство ще се съсредоточи върху заплахите, насочени към техните страни. Това прави всяко посолство “, каза той пред The ​​Globe and Mail.

Турският посланик в Уганда Керем Алп разговаря с държавната агенция Анадолу през март и потвърди, че турските дипломати събират информация за бизнес дейността на критиците на Ердоган, живеещи в чужбина, и профилират своите компании, сякаш са част от терористична организация. Алп разкри също как посолството събира информация за медицински персонал, възпитатели и хуманитарни доброволци, работещи за угандийски институции.

„Имаше някои последователи на FETO /движението на Гюлен – бел. ред./, които се бяха опитали да се скрият в Уганда и работеха в училища или болници… Те се маскират като хуманитарни работници“, каза той пред новинарската агенция.

FETO е унизителен термин, измислен от турското правителство за означаване на движението.

Турското правителство също се е възползвало от проердоганските мрежи и организации на турската диаспора. През последните няколко години асоциациите на турската диаспора бяха обвинени, че действат като дългата ръка на режима на Ердоган в Европа, а някои от тях са поставени под наблюдение от местните разузнавателни агенции. След опита за преврат някои европейски държави започнаха разследвания срещу турските имами, свързани с Турската дирекция по религиозните въпроси (Диянет), идеологически и политически държавен апарат, натоварен с разпространението на политическата ислямистка идеология на Ердоган както в страната, така и извън нея.

Както беше разкрито по-рано от Nordic Monitor, на 19 февруари 2018 г. външното министерство изпрати списъци с профилирани турски граждани в два компактдиска до Главната прокуратура на Анкара, националната полиция и разузнавателната агенция MIT на Турция. Данните са част от официален документ за по-нататъшни административни или правни действия, наказанието на техните роднини в Турция и изземването на имуществото им.

Тогава прокурорът Адем Акинчи, който получи документа на външното министерство на 23 февруари 2018 г., предаде класифицираните компактдискове, включително информация за 4386 критици на Ердоган, на Отдела за организирани престъпления на полицейското управление в Анкара за по-нататъшни действия. Полицията предаде резултатите от своите разследвания на прокурора.

Според съдебните документи, публикувани от 4-ия висш наказателен съд в Анкара на 16 януари 2019 г., външното министерство съставя дълъг списък с чуждестранни организации, които са били собственост и/или експлоатирани от хора, които са били разглеждани като близки до движението Хизмет / Гюлен – група, критична към турското правителство, в 92 държави в Америка, Европа, Азия и Океания.

Нещо повече, Nordic Monitor разкри как MIT е проникнал в лагери за бежанци в Гърция, за да шпионира противници /на режима/, принудени да избягат в Гърция, за да избегнат безпрецедентните репресии в съседна Турция.

Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент се обърна срещу движението Гюлен след големи разследвания за корупция през декември 2013 г., които инкриминираха Ердоган, членовете на семейството му и неговите бизнес и политически сътрудници. Заповедта за шпиониране на хора и организации, свързани с Гюлен, е от началото на 2014 г., а доброволците на движението са били обект на наказателно преследване по изфабрикувани обвинения в тероризъм.

Репресиите срещу движението се засилиха след опита за преврат. Оттогава активите и богатството на отделни лица, корпорации и организации, за които се смяташе, че са свързани с движението, бяха маркирани като военна плячка, отворена за грабеж. Повече от 130 000 държавни служители са уволнени от правителството без ефективно съдебно или административно разследване, 4560 от които са съдии и прокурори и са заменени от проердоганови служители.

Текст: Nordic monitor.

предишна статияГеорги Ганев: Българската данъчна система е по-добра от повечето европейски данъчни системи. И не бива да се пипа
следваща статияНакъде го тегли сърцето президента Радев? На Изток или на Запад?