Nike

Американската компания за спортна екипировка Nike плаща минимални данъци в Европа.

Информацията е на разкрития за т. нар. „Досиета от Рая“, публикувани във вестник „Монд“. Разследването за данъчни измами е проведено от Международен консорциум на разследващите журналисти, който включва 96 медии от 67 страни.

Nike се възползва от вратичка в холандското законодателство, за да сведе само до 2% данъците си в Европа.

Две компании със седалища в Холандия „концентрират всички европейски приходи“ на Nike и така позволяват на компанията да избегне данъка върху печалбата в страните, където действително продава своите маратонки и други спортни стоки.

Според вестник „Монд”, така компанията плаща само 2% данък върху печалбата срещу средно 25%, които плащат европейските компании.

„За да успее с тази маневра, Nike използва всички възможности на холандската данъчна система и нейните огромни възможности за оптимизация“, уверява „Монд“.

Компанията плаща сама на себе си правото да използва собствената си марка и така успява да намали изкуствено печалбите си и да намали данъците си, пише още ежедневникът.

Схемата започва да действа през 2014 г. Тя е позволила на Nike да намали значително данъчното си облагане като цяло от 24% на 16% за три години, обяснява още изданието и припомня, че европейските страни са поискали Холандия да запълни този пропуск в данъчната си система.

предишна статия„Сикрет сървис” предотврати нападение в Белия дом
следваща статия„Дойче веле“: Глобалното затопляне: човечеството все още има шанс