Начало Свят Mercedes вече предлага абонамент вместо продажба

Mercedes вече предлага абонамент вместо продажба

895

Германският гигант Mercedes-Benz започва тестове на нова система, при която клиентите се абонират за ползване на автомобили, вместо да ги купуват. Пилотният проект старита с два от най-големите дилъри на марката в Германия, LUEG и BERESA, и според някои анализатори е първата стъпка към тотална промяна на бизнес модела на автомобилните производители.

Абонаментната схема позволява на клиентите да ползват до 12 различни нови автомобила в рамките на годината срещу фиксиран месечен наем, който включва всички застраховки, поддръжка, евентуални ремонти, гуми и до 36 000 км общ пробег за 12-те месеца, пише Automedia. Поръчката и подмяната на автомобилите става изключително лесно, чрез мобилно приложение.

Засега не е ясно колко ще струва услугата, която се нарича Flexperience. От Mercedes обаче подчертават, че това е различен бизнес от вземането на автомобили под наем, защото тук клиентът може да си избира не само модела, но и двигателя, цвета и оборудването.

В началото схемата е ограничена до четири основни модела: А-, С-, Е- и S-класата, както и до построените на тяхна база кросоувъри GLA. GLC, GLE и GLS. По всяко време клиентите могат да сменят ползвания автомобил с такъв от по-висок клас, срещу съответно доплащане. Ако ползвате С-класа например и предстои сватбата на дъщеря ви, без проблем може да я смените временно за S-класа и да доплатите разликата. Ако карате А-класа в града и ви предстои уикенд в планината, може да вземете нещо по-проходимо.

Едно от възраженията срещу подобни схеми е, че по този начин производителите могат да прескочат дилърите си и да работят директно с клиентите. Именно за да избегнат подобни притеснения, от Mercedes минават схемата през два от най-мощните си търговски партньори в Германия.