Начало Свят Jaguar заплаши да напусне Великобритания при „твърд Брекзит“

Jaguar заплаши да напусне Великобритания при „твърд Брекзит“

785
Сподели
Най-големият британски автомобилен производител Jaguar заплаши да напусне страната, ако Brexit се състои според плановете на правителс

Най-големият британски автомобилен производител Jaguar заплаши да напусне страната, ако Brexit се състои според плановете на правителството в Лондон. Актуалният „твърд“ вариант на скъсване с ЕС ще струва по 1.2 милиарда лири всяка година само от мита, коментира Ралф Шпет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover, пише Automedia.

На Острова компанията дава работа на 40 000 души пряко и на близо 300 000 – косвено.

Опасенията на JLR и останалите автомобилни производители на Острова са, че кабинетът на Тереза Мей води преговорите към излизане от европейския митнически съюз. Това би принудило британските компании да търгуват по спогодбите на Световната търговска организация. Не желаем да заплашваме никого, само да направим напълно ясни последствията от такова развитие, предупреди Шпет. Германският мениджър, работил преди за BMW и Ford, изведе Jaguar Land Rover до няколко поредни години на рекордни продажби и печалби.

Сърцето и душата на компанията са във Великобритания, но ако преместването е единственият шанс тя да оцелее, то ще се случи, заяви Шпет. В момента JLR дава работа на 40 000 души пряко и на близо 300 000 косвено на Острова, и изнася продукция на стойност над 20 млрд. евро годишно.

Компанията се готви за сериозна трансформация и преход към електрическо задвижване. Планираните инвестиции за целта надхвърлят 90 милиарда евро, но Шпет е категоричен, че JLR ще се нуждае от доста повече сигурност за бъдещето, преди да ги вложи именно в Обединеното кралство. „Ние изградихме тази компания за осем години, но сега всичко постигнато може много бързо да изтече в реката“, казва мениджърът, цитиран от The Financial Times.

Д-р Шпет пое ръководството на JLR през 2010, малко след като тя бе купена от индийския концерн Tata, и за осем години успя да я превърне в пълноценен конкурент на германските гиганти в премиум сегмента

Шпет твърди, че само до момента плановете за справяне с Brexit са стрували над 12 милиона евро, и че в последната година компанията трудно привлича инженери и дизайнери отвън, заради несигурността около трудовия пазар на Острова.

Междувременно компанията строи свой завод в Словакия и планира да изнесе част от производството в Словения, във фабриката на подизпълнителя си Magna Steyr.

Другите водещи производители във Великобритания, като BMW и Nissan, също предупредиха, че при възникване на митнически бариери между страната и Европейския съюз ще трябва да преместят поне част от продукцията си другаде. BMW проучва възможността да прехвърли поточните линии за MINI в Холандия. Впрочем евентуалните мита биха тежали и в двете посоки: над 40% от компонентите, които ползват британските производители, се правят в континентална Европа, включитено и в България.

Коментари