Начало Водещи In memoriam: Почина основателят на „Плейбой” Хю Хефнър

In memoriam: Почина основателят на „Плейбой” Хю Хефнър

2583
Хю Хефнър

На 91 години почина американският милиардер и основател на популярно мъжко списание „Плейбой” Хю Хефнър.

„Американската икона и основател на „Плейбой“ Хю М. Хефнър почина днес. Той бе на 91 години“, съобщиха от екипа му в социалните мрежи.

Директор на „Плейбой” през последните 2 години е синът на Хефнър – Купър.

„Баща ми живя изключителен и силно въздействащ живот като медиен и културен пионер и водещ глас зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време в защита на свободата на словото, гражданските права и сексуалната свобода“, заяви пред сп. „Пийпъл” синът му.

Основателят на мъжкото списание „Плейбой” Хю Хефнър бе един от най-популярните хора в света. Първият брой излиза в тираж от 51 000 през декември 1953 година с Мерилин Монро на корицата.

Това, което го издига на върха като една от най-разпознаваемите американски марки още през първите години на издаването е смелостта да говори открито за сексуалната свобода, но междувременно и да окуражава интелигентния диалог между представители от различни социални, философски и религиозни сфери.

Списанието е място, в което едни от най-известните писатели в историята са писали, сред тях Рей Бредбъри, Артър Кларк, Хънтър Томпсън, Иън Флеминг, Габриел Гарсия Маркес, Кърт Вонегът, Харуки Мураками и много други.

Днес „Плейбой” се печата в над 30 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка.