Начало Свят Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

Ford реши проблема с навлизането в насрещното (ВИДЕО)

949

Статистиката сочи, че всяка втора катастрофа в Европа е свързана с напускането на лентата на движение. А когато някой автомобил навлезе в насрещното, последствията често са фатални, пише Automedia. Освен при изпреварване, този проблем се оказва доста сериозен при влизането на път, обозначен със знак „Влизането забрането“.

Автомобилните производители отдавна внедриха системата Lane Assist, която предотвратява неконтролираното излизане от лентата на движение. При влизане на автомобила на път, обозначен със знак номер В1 „Забранено влизането на пътни превозни средства“ обаче, тази система не оказва никакъв ефект. Поради умора, лоша видимост или шофиране по непознат път, често се случва водачите да не забележат знака и да навлязат в насрещното.

В тази връзка Ford разработи системата Wrong Way Alert. Тя предупреждава при навлизане на автомобила в насрещното. Всъщност, системата е продължение на тази за разпознаване на пътните знаци и работи доста просто. Зад предното стъкло е монтирана видео камера, достъп до която получават различни електронни асистенти. По време на движение тя разпознава и анализира знаците и, ако е необходимо, предупреждава водача. Когато той навлезе в път, обозначен със знак номер В1, системата Wrong Way Alert издава звуков сигнал, а върху приборния панел изобразява знака и тесктово съобщение водачът да провери дали се движи в правилната посока. За по-голяма точност позицията на автомобила се анализира с помощта на GPS.

Тази система вече успешно премина редица тестове на полигон. Изпитанията бяха извършени с Ford Mondeo в Белгия, а серийно Wrong Way Alert бе внедрена в новото поколение на Ford Focus. За момента системата е достъпна само за пазарите в Австрия, Германия и Швейцария, но компанията планира да я внедри и за другите страни в ЕС, при това и в останалите си модели.

предишна статия10 мита за предпазните колани
следваща статия11 неща, които трябва да имате в дома си, ако сте прехвърлила трийсетте