Путин

Време е Европа да се събуди и да се справи със заплахата на източния фланг. Русия активно спонсорира крайнодесните партии и популистите на Стария континент, създавайки мрежа от съюзници на Русия.

Основната цел на Москва е да създаде регионална нестабилност по границите на Европейския съюз и да раздели Обединена Европа, най-вече по отношение политиката на санкции срещу Русия.

Основна стратегическа цел за руските спонсорирани действия е Унгария. Лидерите на Европа изглежда са слепи за това, което се случва и не успяват да признаят потенциалната заплаха за демокрацията.

Унгарският консерватор Виктор Орбан, заедно с италианските и чешките популисти, водят кампания за премахване на санкциите, наложени срещу Русия за военна агресия в Украйна.

Това обаче е само част от разгръщащата се хибридна война, използвана от Москва срещу Запада.

Унгарските десни радикални организации се финансират от Русия, за да провеждат агресивни кампании срещу НАТО и ЕС, а и за да предизвикат конфронтация с Украйна.

Специалните руски звена работят с организации като „Унгарска гвардия” и „Вълците”.

Те организират военни обучения за членовете на тези структури, обикновено с участието на руски военни и инструктори.

Те наемат активисти от тези звена, за да организират демонстрации в полза на руските интереси, например, запалването на етническия конфликт в Закарпатия, Украйна.

Членовете на подобни структури се считат за запасни военни.

В Унгария пропагандните материали се разпространяват от онлайн портала hidfo.ru. Там се публикуват доклади, целящи дезинформация на населението, идващи от Русия, които по-късно се завъртат в социалните мрежи.

Една от основните цели на дезинформационната кампания е идеологическа – да накара членовете на екстремистки организации да вярват, че руското анексиране на Крим може да се използва като пример за Унгария, ако реши да си възвърне територии, намиращи се в Украйна.

Руската политика в региона има за цел да постави под съмнение съществуващите държавни граници и да предизвика териториални конфликти с цел да създаде нестабилност.

Успоредно с това се предприемат действия за насърчаване на унгарските сепаратистки движения в съседните страни – Украйна и Румъния. Голяма част от финансирането на подобни организации идва от олигарси, близки до Владимир Путин – например, Константин Малофеев, който има бизнес интереси в Унгария.

Важен елемент от стратегията на Русия е да позиционира в Унгария прокремълко дясно крило.

Тенденцията се потвърждава и от „ученията” на Международния център за специално обучение на „Вълците”, провели се близо до Будапеща през август.

Ръководството на този център е руският гражданин Денис Ряузов, който преди е работил в специалните служби на Русия и е в списъка със санкционираните лица на САЩ.

Унгария, която някога яростно се бореше срещу Съветския съюз, днес се застъпва за съвременната руска политика срещу Запада.

Унгарското ръководство, което някога толкова активно се бори срещу съветите, сега се застъпва за съвременната руска политика срещу Запада.

Обран обаче не само работи, за да отслаби ЕС, той отчаяно се опитва да възвърне бивши унгарски територии като Закарпатия, която в момента е в Украйна. Там живеят 150 000 етнически унгарци, тоест 10% от населението на региона.

Сегашният разрив в отношенията между Будапеща и Киев започна още през 2017-та, когато се появи първото несъгласие относно законодателството в областта на езиците и образованието. Последва заплаха Унгария да блокира Украйна по пътя й към европейска интеграция.

Унгария също така провокира украинското раздразнение чрез издаването на паспорти на украински граждани от унгарското малцинство, живеещи в Украйна, където двойното гражданство не е позволено.

Това е точно такава тлееща гранична криза, която Москва би искала активно да се развие, защото тя би заплашила пряко не самонационалните и териториалните интереси на Румъния и Украйна, но и стабилността на източния фланг на Европа.

Ситуацията става все по-напрегната и съществува опасност отношенията да се влошат до точка, в която може да се предизвика конфликт. Това от своя страна може да излезе извън контрол, ако ЕС не се намеси сега и не предприеме сериозни действия, за да оправи ситуацията.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияЛипсваща анимация на „Дисни” изплува в Япония
следваща статияКак парите произвеждат граждани