Нормандската четворка

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски за първи път в понеделник, в Париж, в опит да се сложи край на 5-годишната война между украинските военни и сепаратистите.

Володимир Зеленски, Еманюел Макрон
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на Франиця Еманюел Макрон

Двамата разговаряха в Елисейския дворец, заедно с лидерите на Франция и Германия, като преговорите бяха фокусирани върху изграждането на мирно споразумение за Източна Украйна. От 2014г. насам във войната, насърчавана от Кремъл, загинаха 14 000 души. Тя доведе и до прекрояване на европейската геополитика.

Володимир Зеленски, Ангела Меркел, Владимир Путин, Еманюел Макрон
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин. Домакин на срещата е президентът на Франция Еманюел Макрон

Русия и Украйна постигнаха малък напредък и обещаха да предприемат стъпки за разрешаване на конфликта в Донбас.

Разговорите между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция продължиха повече от 5 часа. Те излязоха с общо комюнике, в което се казва, че всички страни ще се „ангажират за цялостно и всеобхватно прилагане” на примирието в Украйна до края на годината.

Ангела Меркел, Владимир Путин, Еманюел Макрон
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и руският държавен глава Владимир Путин

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел също участваха в разговорите, но всички погледи бяха насочени към президентите на Русия и Украйна.

Конфликтът между двете страни започна през 2014г., когато Москва окупира и анексира Крим. Русия досега не е признавала открито да е воюваща страна в конфликта, въпреки че Украйна и нейните западни поддръжници твърдят, че Москва е изпратила военна техника, съветници и конвенционални военни сили в подкрепа на сепаратистите.

Володимир Зеленски, Ангела Меркел, Владимир Путин
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин

Срещата в понеделник беше първата между двамата президенти, откакто Зеленски спечели изборите по-рано тази година. Двамата лидери вече предприеха първите стъпки към компромис. Наскоро те сключиха сделка за размяна на затворници, която трасира пътя към разговорите вчера.

В Париж двамата се ангажираха с важна нова стъпка, обещавайки да работят за местни избори в сепаратистките региони на Източна Украйна, но не се ангажираха с точен срок.

Ангела Меркел, Владимир Путин, Еманюел Макрон
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и руският държавен глава Владимир Путин

На пресконференция в края на срещата, Зеленски заяви, че Украйна настоява за пълен контрол върху източните граници на страната си, преди да е възможно да се проведат такива избори. Путин обаче смята, че първо трябва да се гласува.

„Президентът на Руската Федерация и аз имаме различни възгледи върху прехвърлянето на границата”, каза Зеленски. „Смятам, че този въпрос трябва да се реши приоритетно преди местните избори”.

Срещата беше много показателна и за различията между двамата държавни ръководители: Зеленски дойде в скромно Рено, а Путин – в бронирана черна лимузина.

Руският президент има голям опит в подобни международни срещи на върха: той е на политическата сцена вече две десетилетия и прилага театрални елементи, когато участва в подобни срещи.

Руската държавна телевизия многократно показа клип, на който Путин моли Зеленски да се обърне за снимка.

„Беше добре, доволен съм”, каза видимо спокойният Путин пред репортери.

Но макар Зедленски да е геополитически новак, той също има своите качества. Той се радва на широка обществена подкрепа, въпреки скорошните му проблеми.

Той представлява младата алтернатива на остарялото пост-съветско управление на Русия, и може да говори с Путин на негов си език.

Ясно е и какво не се случи на срещата в понеделник. Украйна не си върна Крим, нещо, което Москва счита, че не подлежи на преговори.

Освен това, Русия няма да види отмяна на европейските санкции, които бяха наложени след анексирането на Крим през 2014г.

„Хората в Източна Украйна дълго време чакат мира”, заяви германският външен министър Хайко Маас в свое изявление в понеделник. „В момента няма причина за промяна на режима на санкциите на ЕС”.

Срещата между Путин и Зеленски в Париж не реши най-големият проблем: кой ще контролира източната граница на Украйна, когато се провеждат изборите в сепаратистките региони. Тя обаче показа, че двамата лидери поне могат да водят диалог.

предишна статияИзказване пред журналисти на Сотир Цацаров, след като бе избран за шеф на КПКОНПИ
следваща статияВладимир Кисьов: Джонсън няма време за ново споразумение