Начало Анализ AFP: Политиките в стил ЕС са добри за намаляване на неравенството

AFP: Политиките в стил ЕС са добри за намаляване на неравенството

1195
Европейски съюз, ЕС, еврозона

Политиките в стил ЕС са най-подходящи за намаляване на глобалното неравенство и бедност, съобщи екип от икономисти в четвъртък, предупреждавайки за катастрофа, ако зашеметяващата концентрация на глобалното богатство остане непроменена.

Световният доклад за неравенството (World Inequality Report) се основава на работата на над 100 изследователи от повече от 70 страни, които откриват, че през последните 35 години показаха световният топ 1% от заетите са получили толкова доходи, колкото горните 50% от световното население.

Докладът, изготвен от екип, включващ всеизвестния френски икономист Тома Пикети, използва масивна база данни, съчетаваща икономическа статистика и данни от проучвания от цял ​​свят.

Те установиха, че бързият растеж в развиващи се страни като Китай и Индия означава, че най-бедната половина от населението в света все още вижда, че доходите им нарастват значително през последните десетилетия.

Междувременно средната класа е притисната.

„През последните десетилетия неравнопоставеността в доходите нараства в почти всички страни, но с различни скорости, което предполага, че институциите и политиките имат значение при оформянето на неравенството“, казват изследователите.

Те откриват, че пазарната либерализация и приватизациите са довели до увеличаване на неравенството в Русия, Китай и Индия, но при различни темпове, отразяващи скоростта, с която те отвориха икономиките си.

Междувременно откриха, че „различията в равнищата на неравенство са особено крайни между Западна Европа и Съединените щати, които през 1980 г. имат сходни нива на неравенство, но днес са в радикално различни ситуации“.

Топ 1% от заетите е инкасирал близо 10% от доходите и в двата района през 1980 г. През 2016 г. техният дял се е покачил на 12% в Западна Европа, но в Съединените щати се е увеличил два пъти до 20%.

Изследователите заявиха, че скокът в неравенството в Съединените щати се дължи на „масови образователни неравнопоставености“, а данъчната система стана по-малко прогресивна.

В Западна Европа има по-малък спад в прогресивността на данъците, а политиките за определяне на заплатите и образованието са по-благоприятни за групите с ниски и средни доходи.

ЕС срещу САЩ

Екипът също така погледна към бъдещето при различни политически сценарии.

Ако светът следва политиките в стил САЩ, приходите при най-високия процент ще се покачат от малко над 20% до 28% до 2050 г. От друга страна, при долните 50% от социалната структура те ще паднат от малко под една десета от световния доход на близо седем процента.

Продължаването на настоящи политики би довело до по-малко драматично отклонение, но неравенството все така ще продължи да се увеличава.

„Алтернативно, ако през следващите десетилетия всички страни следват умерената траектория на неравенството в Европа през последните десетилетия, глобалното неравенство в доходите може да бъде намалено – в този случай може да има значителен напредък и в премахването на бедността в световен мащаб“, казват учените.

Докладът установява, че средният годишен доход на възрастен при долните 50% от заетите ще се покачи от 3 100 евро през 2016 г. на 4500 евро през 2050 г., ако се следва икономическата политика в стил САЩ.

Но при политиките в стил ЕС ще се видят приходите почти три пъти до 9 100 евро.

Изследователите препоръчват увеличаване на прогресивното данъчно облагане, което според тях би намалило стимулите за агресивно натрупване на богатство.

Те също така призоваха за създаване на глобален регистър за собствеността на финансовите активи, които според тях „би попречило на укриването на данъци, прането на пари и нарастващото неравенство“.

Според изследователите богатството, което се намира в данъчните убежища, се е увеличило значително от 70-те години на миналия век и сега е около 10% от световното икономическо производство.

Авторите на доклада признават, че икономическото неравенство до известна степен е неизбежно, но предупреждават, че „ако нарастващото неравенство не бъде надлежно контролирано и не му се обръща внимание, то може да доведе до различни видове политически, икономически и социални катастрофи“.

Пикети е авторът с ляв уклон на невероятния в международен план бестселър „Капитал в двадесет и първи век“ от 2013 г., който анализира свободния пазар и неравноправната концентрация на богатство.

„Има възможност за маневриране“, каза Пикети пред журналисти преди огласяването на доклада. „Всичко зависи от изборите, които ще бъдат направени“, каза той, като призова за публичен дебат по въпросите, повдигнати в доклада.