Начало Анализ AФП: Разочарованите Балкани търсят успокоение на срещата на върха на ЕС

AФП: Разочарованите Балкани търсят успокоение на срещата на върха на ЕС

2494

Държавите от Западните Балкани може да очакват уверения, но не и конкретен напредък по забавените си кандидатури за членство в Европейския съюз на срещата на лидерите на ЕС в сряда, пише АФП часове преди срещата на върха на ЕС в Словения, която в момента е ротационен председател.

Брюксел има желание да покаже, че остава най-добрата надежда за стратегическия регион. Но няма да има пробиви в срещата с лидерите на Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово по криволичещия път към членството.

И нараства безпокойството, че натрупаното с години разочарование на напразно чакащите да се отворят вратите на ЕС, може да доближи някои страни кандидатки до Русия и Китай.

„Това е подходящ момент за нас да бъдем категорични и да изясним, че Европейският съюз продължава да бъде най-големият донор в региона“, каза представител на ЕС.

Европейският съюз продължава да бъде основният инвеститор в региона и най-близкият търговски партньор, подчерта той.

Несъстоялата се сватба

Напрежението в ЕС относно разширяването – някога ключова политика за блока, намаля през последните години. Част от по-богатите държави-членки се опасяват от появата на нова миграционна вълна, а някои кандидати се борят с необходимите реформи.

Франция, Дания и Нидерландия първоначално блокираха преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония през 2019 г.

Оттогава България се превърна в основната пречка за напредъка, отказвайки да позволи на Северна Македония да започне процеса заради спор за историята и езика.

По време на обиколка в региона миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява тази година, след изборите в България, да започне преговори със Северна Македония и Албания.

„Ние се подготвяхме за сватба няколко пъти … но гостите не се появиха“, реагира албанският премиер Еди Рама.

„Вече не се подготвяме за сватбата, но продължаваме да показваме любовта си“, каза още той.

Едва след яростен пазарлък членовете на ЕС се съгласиха, че блокът „потвърждава ангажимента си към процеса на разширяване“ в проекта на заключителна декларация на срещата на върха.

Но дипломатите отхвърлиха искането на Словения ЕС да се ангажира да приеме кандидатите до 2030 г.

Китай и Русия чакат отстрани

Тъй като усилията за интегриране на Западните Балкани удариха на камък, ЕС става все по-загрижен от проникването на Москва и Пекин, които изпратиха в региона милиони ваксини срещу коронавирус.

Москва има дълбоки културни връзки с други православни нации като Сърбия, докато Пекин отпусна големи заеми в региона, включително спорен 1 милиард долара за път, който Черна гора се опитва да изплати.

В отговор ЕС рекламира шумно икономическа сделка, която, според него, може да осигури „безпрецедентен“ пакет от до 30 милиарда евро за региона.

Лидерите обещават също да има „осезаеми“ резултати за гражданите на Балканите, като например увеличаване на ваксините, които да съответстват на нивата на ЕС тази година, и прекратяване на таксите за телефонен роуминг.

Брюксел постигна малка дипломатическа победа в навечерието на срещата, като посредничи в споразумение за облекчаване на напрежението между Сърбия и Косово заради регистрационните номера на автомобилите. Страните бяха в конфликт близо две седмици, след като Косово забрани на негова територия да влизат автомобили със сръбски регистрационни номера.

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., която не бе призната от пет държави-членки на ЕС и от самата Сърбия, както и нейните съюзници Китай и Русия. Диалогът между балканските съседи с посредничеството на ЕС, започнал преди десетилетие, досега не успя да постигне нормализиране на връзките помежду им.