Начало Новини Пекин предупреди отново ЕС да не води отделни преговори с китайските производители...

Пекин предупреди отново ЕС да не води отделни преговори с китайските производители на електромобили

34
Пекин отнесе спора с ЕС за вносните мита за китайски електромобили до СТО

Взаимното доверие между ЕС и Китай ще бъде подкопано, ако Oбщността проведе отделни преговори с определени китайски компании, преговаряйки в същото време с Пекин за алтернативи на митата за електрически превозни средства (EV), предаде Синхуа, като се позовава на говорител на китайското министерство на търговията.

Такива преговори ще „разклатят взаимното доверие“ и ще попречат на общите преговори, допълва Ройтерс.

Министерството на търговията на Китай отправи подобно предупреждение по-рано този месец, но днешното заявление идва, след като в края на миналата седмица ЕС и Китай се споразумяха скоро да проведат допълнителни технически преговори за възможни алтернативи на митата върху произведените в Китай електромобили, припомня Ройтерс.

„Има принципно съгласие скоро да се проведат по-нататъшни технически преговори“, обяви в петък ЕК след видеоразговор между заместник-председателя на комисията и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Ван Вънтао.

По-рано този месец председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС иска равни условия с Китай по отношение на митата за автомобили и че преговаря с Пекин за алтернативни механизми като ценови ангажименти или инвестиции в Европа.