Начало Свят Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

59
Грузинската президентка Саломе Зурабишвили
Грузинската президентка Саломе Зурабишвили/ Снимка: БТА

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили предизвика хората в Грузия да излязат на протести пред сградата на парламента в Тбилиси, след като не призна изборните резултати. Това стана ясно от информация на световни агенции.

„Поканвам всички вас утре вечер в седем часа на [булевард] ‘Руставели’, за да обявим пред света и пред себе си, че не признаваме тези избори“, обяви Зурабишвили на брифинг вчера, като посочи, че протестът ще бъде мирен.

Зурабишвили беше съюзничка на управляващата партия „Грузинска мечта“, но се обърна против нея и нарече вота „руска специална операция“. Тя обаче не посочи дали смята, че Русия има пряка роля в изборния процес. „Това беше тотална измама, тотално отнемане на гласовете ви“, заяви Зурабишвили пред журналисти, заобиколена от лидери на опозиционни партии в Грузия.

Изборите в Грузия се проведоха на 26 октомври и бяха първите, на които се използваха електронни урни в страната. Според преброяването на 99.64% от избирателните секции, „Грузинска мечта“ спечели 54.08% от гласовете и има възможност да формира правителство самостоятелно. Четири опозиционни партии преминаха петпроцентната бариера.

Избирателната комисия в Грузия обяви „Грузинска мечта“ за победител на изборите, въпреки доказателства за нарушения, съобщи ДПА.

ЕС призова Грузия да разследва предполагаемите изборни нарушения

Европейският съюз настоява Грузия да проведе бързо и прозрачно разследване на предполагаемите нарушения по време на изборите в събота, за да възстанови доверието в изборния процес, съобщи Ройтерс.

„ЕС напомня, че всяко законодателство, което нарушава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите на ЕС, трябва да бъде отменено“, каза Европейската комисия в изявление с управляващия на външния си политика Жозеп Борел.

След изборите в Грузия планира да обсъди ситуацията на неформалното си заседание в Будапеща, сподели председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в публикация за „Екс“.

„Призоваваме Централната избирателна комисия и другите компетентни органи да извършат бързо, прозрачно и независимо разследване и да вземат мерки по изборните нарушения и обвиненията“, добави той.

„Тези предполагаеми нарушения трябва да бъдат сериозно изяснени и разгледани“, подчерта Мишел.

„Повтаряме призива на ЕС към грузинското ръководство да продължи ангажимента си към Европейския съюз, в съответствие със заключенията на Европейския съвет от юни и октомври“, написа той.

Грузия е кандидатка за присъединяване към ЕС, но кандидатурата й беше спряна поради репресивните закони, които премина „Грузинска мечта“ тази година.

САЩ настояват за подробно разследване на сигналите за изборни нарушения в Грузия

Държавният секретар на САЩ Ентъни Блинкън призова за пълна проверка на сигналите за изборни нарушения в Грузия, където президентът настоява за протести, след като не призна резултатите.

„Ние насърчаваме политическите лидери в Грузия да спазват закона, да отмени законите, които нарушават основните свободи, и да предприемат действия по отстраняване на проблемите в изборния процес“, заяви Блинкън в изявление.

Още международни новини – четете тук