Начало Водещи За какво гласуват българските политици? (ОБЗОР)

За какво гласуват българските политици? (ОБЗОР)

49
Избори
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Политически лидери, кандидат-депутати, кметове и представители на различните политически партии дадоха гласа в днешния ден. Кой за какво гласува?

Кирил Петков: Гласувах за повишаване на политиката по повишаване на доходите

Кирил Петков
Снимка: БТА

„Гласувах за продължаване на политиката за повишаване на доходите и пенсиите, за младите семейства, които да имат шанс да отглеждат децата си в България, за младите хора, които искат да останат в България да учат, за здравеопазване без доплащания, за продължаване на антикорупционната политика.“

Това заяви Кирил Петков, един от лидерите във формацията „Продължаваме промяната – Демократична България“ след като упражни правото си на глас в столичното 133-то Средно училище „Ал. Пушкин“.

Петков изрази надежда това да се случи с правителство, предложено по тяхната формула, а именно равноотдалечен от партиите премиер.

„Това е единствената работеща формула от наша гледна точка, защото в този момент, при това високо недоверие между различните партии, това е решението за България да върви напред, но без да се правят компромиси с антикорупционното законодателство“, добави Петков.

„Едно съм сигурен, че България трябва да отиде напред и да отиде напред зависи днес от всички българи“, каза още той.

Бойко Борисов гласува: Хората искат да има правителство

Бойко Борисов
Снимка: БТА

„Хората искат да има правителство, хората искат сигурност“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде своя вот в 78-о СУ „Христо Смирненски“ в Банкя.

„През тази кампания обиколих много областни градове и села. Не само че показахме какво сме направили, не само казахме какво ще направим, но и как ще го направим“, добави той.

Борисов призова хората да гласуват:

„Към този момент нека хората излязат да гласуват, слънчево е, тревата е зелена, отлично е за игра. И се пазете от Гунди в последните секунди“, заяви още той.

По традиция гласувах за силна България в обединена Европа, каза Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов
Снимка: БТА

„По традиция гласувах за силна България в обединена Европа. Искам да работим заедно за създаването на редовна власт, която да има основен приоритет прозрачно и справедливо изразходване на парите от българските граждани.“

Това заяви пред журналисти Атанас Атанасов, един от лидерите в „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), след като упражни правото си на глас в Националната търговско-банкова гимназия в София. Той избра да гласува с машина.

По думите му правителството и парламентът съвместно и прозрачно трябва да разходват парите за здравеопазване, за образование и за добро бъдеще за българските граждани.

На въпрос дали ПП-ДБ има готовност след обявяването на първите резултати да излезе с конкретни предложения, Атанасов каза:

„Предложението вече го направихме преди изборите и от него няма да отстъпим. Планът за създаване на редовно правителство с т.нар. равно отдалечен премиер е наш приоритет“.

Според Атанасов има шанс да се създаде правителство от седмия изборен опит.

„Мисля, че всички от политическите сили са наясно, че българските граждани няма да ги търпят повече“, каза Атанасов.

Той апелира всички българи да упражнят правото си на глас, защото „днес се решава съдбата на управлението на държавата“.

Гласувах за европейска и стабилна България и за стабилно правителство, каза Димитър Главчев

Димитър Главчев
Снимка: БТА

„Гласувах за европейска и стабилна България, за стабилно правителство.“

Това каза служебният премиер Димитър Главчев, който гласува тази сутрин в столичното училище „Иван Вазов“.

Той изрази надежда да не се стигне до поредни избори.

„Дотегна вече на всички, най-вече на избирателите“, посочи Главчев.

Служебният министър-председател избра да гласува с машина.

На въпрос от журналисти дали е готов отново да бъде служебен премиер, ако новият парламент не успее да излъчи редовен кабинет, Главчев отговори:

„Аз нееднократно съм заявявал, че докогато е необходимо, дотогава ще стои нашето правителство. Надявам се да има правителство, редовно и стабилно, което да решава проблемите на хората“.

Гласувах за европейска България, за еврозоната и за Шенген, заяви кметът на София Васил Терзиев

Васил Терзиев
Снимка: БТА

„Гласувах за европейска България, за еврозоната и за Шенген, за това да продължим нашето развитие“, заяви кметът на София Васил Терзиев, който упражни правото си на глас 118 Средно училище „Акад. Людмил Стоянов“ в ж.к. „Младост“ в столицата.

Той изрази надежда след тези избори да ни очаква малко повече стабилност. Терзиев призова хората да отидат да гласуват, както прави той на всички избори.

„Отнема 15 минути, а е основно наше право, което ако не упражним, няма как да искаме да живеем в по-добра държава“, подчерта столичният кмет.

„Нека гражданите бъдат активни, да знаят, че всяко едно тяхно действие, като това да гласуват има голямо значение и не бива да се подценява“, посочи Васил Терзиев.

Според него не може да абдикираме от най-основното ни право и това е да участваме в изборите.

„Ако не ни харесват политиците, самите ние да се занимаваме с политика, ако ни харесват, да намерим кой да ни представлява“, каза Терзиев. „Със сигурност трябва да се участва в политическия живот и това да се гласува е от изключителна важност“, подчерта кметът на София.

Гласувах за по-доброто бъдеще на България, каза Ахмед Доган

Снимка: БТА

„Гласувах за по-доброто бъдеще на България, за сигурността и по-голяма свобода за гражданите.“

Това заяви пред журналисти почетният председател на ДПС и лидер на „Алианс за права и свободи“ Ахмед Доган. Той упражни правото си на глас в 52 -ро Основно училище „Цанко Церковски“ в столичния квартал „Бояна“.

„Нека днес не се занимаваме с проблемите на ДПС, заяви Доган. Става въпрос за България. Щом говорим за по-доброто бъдеще на България, значи въпросът е много сериозен. Има един много стар принцип: глас народен – глас Божий. Днес този въпрос трябва да се реши, ако не се реши – всички ние сме виновни“, добави Ахмед Доган.

Делян Пеевски: Гласувах за една по-добра България, с ново начало за хората

Делян Пеевски
Снимка: БТА

„Гласувах за една по-добра България с ново начало за всички. С грижа за хората и намиране на съгласия, в името на надеждите на хората“.

Това е заявил председателят на ДПС и водач на листата на “ДПС – Ново начало” за Благоевград и Хасково Делян Пеевски в секцията в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в родопското село Бабяк, община Белица, съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

Още новини от деня – четете тук