Начало Свят Иран и Израел са на ръба на пълномащабна война

Иран и Израел са на ръба на пълномащабна война

94
Илюстративна снимка: руска система ПВО С-300, изложена на площад в Техеран,
Илюстративна снимка: руска система ПВО С-300, изложена на площад в Техеран, на 24 септември 2017 г. Източник: АП/БТА

Според информационната агенция ИРНА на Иран, двама ирански военни бяха убити в израелски въздушни удари по Иран. Армията на Иран също потвърди загубата на двама от своите бойци при ударите. Обектите, по които бяха насочени ударите, включваха военни бази и системи за ракетна атака и за въздушна отбрана. Противодействието на Иран се приема като реакция на предишни атаки от страна на Израел, когато той изстреляше над 200 балистични ракети към Иран.

В резултат на израелските удари близо до Техеран и в други части на Иран се чуха взривове и експлозии, като се активираха системите за противовъздушна отбрана. Още един аспект на напрежението между двете страни бе атаката в югоизточната провинция на Иран, където 10 ирански гранични полицаи бяха убити.

Въпреки опозиционните реакции от страна на другите държави, включително Ирак, Пакистан, Катар, Египет, Великобритания и много други, напрежението в региона продължава да расте. Израел защитава действията си като мерки на самозащита, докато Иран изтъква правото си да се защитава от външни атаки.

Световните реакции след израелските удари

Много страни изразиха загриженост от ескалацията в Близкия изток, като призоваха за сдържаност и избягване на по-голямо напрежение. Например, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства осъдиха атаките срещу Иран като нарушение на суверенитета и законите. В същото време, САЩ и други западни страни подкрепиха правото на Израел на самозащита.

Напрежението в региона продължава да бъде в центъра на вниманието на световната общност, а позициите на различните държави се разминават. Остава да видим какви ще бъдат последващите развития и дали настоящата ситуация ще бъде решена мирно и преговори.

Още международни новини – четете тук