Начало България Един кръводарител може да помогне на трима пациенти, каза Стефка Попова от...

Един кръводарител може да помогне на трима пациенти, каза Стефка Попова от Българска организация за доброволно кръводаряване

34
Един кръводарител може да помогне на трима пациенти, каза Стефка Попова от Българска организация за доброволно кръводаряване

Един кръводарител може да помогне на трима пациенти, каза Стефка Попова от Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК). БОДК организира информационна кампания и акция по безвъзмездно кръводаряване на 26 октомври, в рамките на Фестивала на дълголетието. Желаещите да дарят кръв могат да го направят между 9:30 и 13:30 ч. в София Тех Парк, иновационен център „Джон Атанасов“. Желателно е предварително да се направи регистрация, за да се предвидят консумативите и да се изготви график, както и за да не се налага голямо изчакване. Регистрацията може да се направи през фейсбук страницата на БОДК. Никой желаещ да дари кръв няма да бъде върнат докато медицинският екип е на разположение, но ще се наложи да изчака предварително регистриралите се, допълни тя.

Доброволното кръводаряване е „най-чистата“ форма на дарение

Доброволното кръводаряване е „най-чистата“ форма на дарение, каза още Стефка Попова. Според Световната здравна организация кръводаряването е в три категории – доброволно, роднинско и платено. Неслучайно казват, че единствената безопасна категория е доброволното кръводаряване, защото в другите две категории има интерес или принуда, добави Попова. Доброволните и безвъзмездни кръводарители са тези, които даряват, за да помогнат, а когато човек отива с чистата идея да спасява човешки живот, няма причина да крие информация за здравословното си състояние по време на прегледа, който се прави преди даряването на кръв. България е на последните места в Европа по брой кръводарители, но по-лошото е, че над 80% от тях не са доброволни, а са даряващи принудително за свои близки или хора, на които незаконно им е платено, каза още Попова.

Прегледите преди кръводаряване

Предварителните прегледи са много важни и имат за цел да установят дали дарителят има противопоказания да дарява кръв. Хората не обръщат особено внимание на това, че в деня преди кръводаряването са изпили болкоуспокояваща таблетка, която би могла да бъде много вредна за алергичен пациент, на който кръвта ще бъде прелята, добави Попова.

Дори и някой кръводарител да е забравил, че наскоро си е направил татуировка, ако е добросъвестен и не дарява под принуда или за пари, ще сподели при прегледа и тогава лекарят ще го покани да дари, но след няколко месеца. В основата на всички противопоказания за кръводаряване е превенция за здравето на дарителя и превенция на риска за получаващия кръвта.

Търсене на кръв във Фейсбук

БОДК има страница във Фейсбук, както и система за взаимопомощ с мобилно приложение „Дари кръв“, в което близките на нуждаещ се от кръв могат да пуснат призив за помощ. Страницата е удобен начин за предоставяне на информация, но не се ползва за конкретни спешни случаи. Безразборното търсене на кръв в социалните мрежи крие рискове от злоупотреби, защото притеснените роднини написват личните данни на пациента, а призивът за кръводаряване стои дълго време след като не е актуален в най-различни потребителски групи в мрежата, продължава да се споделя от десетки непознати хора и настъпва по-голям хаос, предупреди тя. По думите ѝ и търгашите на кръв използват призивите в социалните мрежи и се свързват с търсещите кръв, с директно изнудване за пари. Друг начин на действие е да проявят желание да дарят кръв, а след даряването, когато се срещнат с близките на пациента, да искат пари в замяна на бележката за направеното кръводаряване. Чували сме за много големи суми, добави тя. Много хора не се замислят за рисковете и намират плащането дори за приемливо, но подобна търговия с кръв, освен че е незаконна, е изключително опасна – тези хора злоупотребяват с нуждата и нещастието на пациента и близките му и крият противопоказанията си за даряване на кръв само и единствено с цел да вземат съответната бележка, че са дарили кръв, предупреди Попова. Никой не може да разбере дали този търгаш евентуално е бил надрусан, дали пие антибиотик, дали има някакви заболявания, допълни тя. Дарената кръв се изследва по стандарт само за СПИН, сифилис и хепатит – за всичко останало се разчита на добрата воля на кръводарителите, посочи още Попова. По думите ѝ не може да се правят безкрайно много изследвания на дарената кръв, защото тя би станала един изключително скъп консуматив, както и би отнело твърде много време.

Не бива да си правим подобни неразумни експерименти, защото утре тази кръв може да се прелее на всеки от нас, каза още Попова.

Болници и бележки

Болниците, които изискват даряване на кръв от страна на близките на пациент, нямат такова право и това не е законово регламентирано, припомни Попова. Прехвърлянето на отговорността върху пациентите и техните близки е порочна практика, която кара потенциалните кръводарители да се колебаят дали днес да помогнат на непознат или не и допълнително задълбочава проблемите. Освен това, институциите твърде малко говорят за недостига на кръв, въпреки че непрекъснато има такъв недостиг и нужната кръв не може да се набави само в кампании. Липсват информационни кампании и образователна стратегия, насочена към младите. Хората трябва да бъдат информирани и подсещани регулярно за това колко е важно да се дарява кръв.

Проблеми

 От февруари тази година е намалено работното време на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) за работа с кръводарители. На сайта на Центъра е посочено, че с кръводарители се работи от понеделник до събота, от 8:00 до 14:00 ч., което според Попова е скандално предвид недостига на кръв, големия брой нуждаещи се и добрите световни практики, които логично са в посока работното време на кръвните центрове да улеснява, а не да затруднява допълнително кръводарителите. По думите ѝ трябва да се реши и проблемът с липсата на място за паркиране в района на НЦТХ, като се осигурят места за кръводарителите, както и да се вземат мерки срещу търгашите на кръв, чакащи около сградата на Центъра.

В кръвните центрове има недостиг на кадри, голяма част от работещите са пред пенсиониране и много скоро кадровият дефицит ще стане още по-голям проблем. По думите ѝ трябва да се намери начин да се привлекат студентите по медицина да специализират трансфузионна хематология и да се стимулират работещите в системата на кръводаряването. Тези хора са напълно игнорирани и обезверени, а институциите и държавата са абдикирали от решаването на проблема и използват формални отговори за отклоняване на вниманието, добави тя. Тревожен е и фактът, че по отношение на кръводаряването през последните години, каквото и да се предприема, се прави от хора, които не са запознати с проблемите и още по-малко с начините за тяхното решаване. 

Кръвта няма аналог

Кръвта няма аналог и няма с какво да бъде заместена. В много случаи нуждата от кръв е критична и животоспасяваща. Успешното провеждане на голяма част от хирургичните интервенции зависи от наличието на кръв. Почти никога не се споменава, че при извършването на трансплантации на органи също има нужда от голямо количество кръв. Организмът ни е гениален и по напълно естествен начин възстановява дареното, просто пиейки достатъчно вода. Количествено дарената кръв се възстановява в рамките на 24 до 48 часа, а качествено – за около месец, каза още Попова и призова хората да даряват редовно кръв, когато са спокойни и здравето им го позволява.

Над 160 хиляди кръводарявания от началото на 2024 г.

От началото на тази година досега в Националния център по трансфузионна хематология са регистрирани 31 090 кръводарявания, а в центровете по трансфузионна хематология в страната – 133 310, съобщиха за БТА от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Кадрови дефицит

По данни, актуални към 31 декември 2023 г., в националния център и в районните центрове по трансфузионна хематология има незаети щатни бройки, като в НЦТХ са 37,5, а в Центъра в Пловдив – три, в Центъра в Стара Загора – пет, в Центъра във Варна – 7,5, в Центъра в Плевен – 11, посочиха от здравното ведомство. Проблемът с липсата на медицински специалисти в отделение „Кръводаряване“ в НЦТХ се задълбочи в периода ноември – декември 2023 г. и в първите месеци на 2024 г., допълниха от МЗ, уточнявайки, че към момента в отделението незаетите места за медицински сестри са седем.

Водещите причини за напускане на работещите са заплащането, голямата натовареност на медицинските екипи за кръвовземане, работният график, предполагащ условия на работа с кръводарители и по време на национални празници и почивни дни; значителното натоварване по време на смените, посочиха още от МЗ..

Намалено работно време

Работният ден на служителите от отделение „Кръводаряване“ в НЦТХ е седем часа с регламентирано време за почивка, казаха от МЗ в отговор на въпрос за намаленото работно време на Центъра. В НЦТХ е създаден оптимален алгоритъм на работа на медицинските екипи за кръвовземане, включително в почивни и в празнични дни, за да се улесни максимално даряването на кръв. Всеки ден, по предварително изготвен график, се осигуряват екипи за кръвовземане извън Центъра. Графикът на изнесените екипи, с адрес на обекта и работни часове, се обявява на сайта на НЦТХ.

Всеки месец се утвърждава медицински екип „на разположение“ от специалистите на Центъра за осъществяване на кръвовземане, диагностика и преработка на единици кръв, дарени при извънредни ситуации и натоварвания.

С цел запазване на останалите работещи в Центъра, са предприети мерки по промяна на работния график, според който от февруари 2024 г. се работи на едносменен режим, като работата с кръводарители е от понеделник до събота, от 7:30 до 14:00 ч.

Ограничението в работното време на НЦТХ има временен характер до трайното решение на кадровия въпрос. Данните за кръводаряванията в периода февруари -септември показват, че промяната на работното време не оказва влияние върху броя на кръводаряванията, посочиха още от МЗ.

Кръвопреливане по спешност

Относно трансфузионната терапия на болни с елемент на спешност и съобразявайки се със спецификата на заболяванията на болните хора от клиниките по онкохематология за възрастни и деца, родилните клиники, клиниките по неонатология, по изгаряния и др., с тежестта и протичането им, евентуалните усложнения и значимостта на регулярното и оптимално трансфузионно лечение с кръвни съставки, Центровете се стремят да осигуряват оптимално като срок и достатъчно като количество трансфузионно лечение, допълниха от МЗ.

При предстоящи планови операции, те се обръщат и към близките на болните с молба да помогнат при осигуряването на необходимите за лечението количества кръвни съставки. Това е от изключително значение, особено за болни хора с рядко срещана кръвногрупова антигенна специфичност, на които предстоят многократни кръвопреливания. Възможността тя да бъде унаследена се оправдава в голям процент от случаите, с което се увеличават възможностите да се помогне при трансфузионната терапия на болните хора. Това е и една от причините за изискване на „бележка“ за кръводаряване от близките като работен документ, казаха още от МЗ. Друга възможна причина е спад в броя на кръводарителите и недостиг на необходимите кръвни съставки.