Начало България Заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов даде старт на третото издание...

Заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов даде старт на третото издание на Urban Wine Fest

39
Заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов даде старт на третото издание на Urban Wine Fest

Заместник-кметът по култура на град Пловдив Пламен Панов даде старт на тазгодишното издание на „Ърбън Уайн Фест“ (Urban Wine Fest – Plovdiv 2024). Събитието се провежда днес и утре в пространство на моста над ул. „Гладстон“, а поводът е Международния ден на мавруда. Виненият фестивал се организира за трети път от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) като пловдивчани празнуват Международния ден на мавруда за пета поредна година. 

„За трета поредна година имаме честта заедно с Българската асоциация на винените професионалисти да бъдем домакини на градския винен фестивал. Огромно е удоволствието ми, защото ние подкрепяме това събитие с ясното съзнание, че това е още една много добра възможност да популяризираме Пловдив и региона като място, в което можем да се насладим на хубавите вина и на много кулинарни изкушения. Тук вече имаме гости от Холандия и от Англия, които следват Деня на мавруда и градския винен фестивал и покрай хубавото вино и храна ще могат да усетят прекрасните вибрации на нашия град“, каза заместник-кметът Пламен Панов. 

Поздрав към гостите на фестивала отправи и Живко Енчев, председател на БАВП. „Пожелавам ви една незабравима вечер, а защо не и две, тъй като фестивалът продължава и утре от 16 до 22 часа. Пожелавам също така да се насладите на хубавите български вина, които са сътворение на наши колеги – хора, които работят неуморно в българските изби. Благодарение на всички нас и на усилията ни сътворихме Международен ден на мавруда 2024 г. Обиколихме вече три областни града. Минаха фестовете във Велико Търново, Варна и София, ред е на Пловдив“, каза Живко Енчев.

По традиция фестивалът беше открит с музикални изпълнения на Пловдивския духов оркестър, а през останалото време музикалната програма ще включва изпълнения на Квартет Гърбачев и DJ Manev.

В центъра на града и тази година са изградени фестивалните шатри на Urban Wine Fest – Plovdiv 2024, които приютяват винени барове, кулинарни кътове и каравани. Селекцията от 15 местни сорта, представени в различна стилистика от 38 различни винарски изби, ще бъде на разположение за винени дегустации в рамките на двата фестивални дни.

„Ние като асоциация сме направили една селекция от 38 вина, които представят богатството на българските вина от местни сортове. Избрали сме по едно вино от винарска изба“, коментира за БТА Красимира Кодукова, член на Българската асоциация на винените професионалисти. „Вината от избите в пловдивския регион са 10 от общо 38, като там доминират вина от сортовете Мавруд и Рубин. Те са характерни точно за района на Родопската яка. Освен червени вина има и розови от тези сортове“, допълни Кодукова.

Във фокуса на фестивала са вина от ендемични сортове като Мавруд, Широка мелнишка лоза, Червен мискет и такива, създадени от български учени, като Рубин, Кайлъшки мискет, Гергана, Мелник 55, Сандански мискет и други. Балканските сортове Димят и Гъмза също са представени. 

„Международният ден на мавруда“ е инициатива на БАВП, която обединява експерти във всяка сфера на винения бизнес – енолози и собственици на изби, винени търговци, маркетинг специалисти, винен туризъм, експорт. Събитието се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Фестивалът е част от събитийния календар на гр. Пловдив и се финансира от Годишната програма за развитие на туризма в Община Пловдив за 2024 г.