Начало Водещи В МВР са постъпили 408 сигнала, свързани с купуване на гласове

В МВР са постъпили 408 сигнала, свързани с купуване на гласове

49
директорът на пресцентъра на МВР Митко Димитров
Директорът на пресцентъра на МВР Митко Димитров/ Снимка: БТА

Над 50 са задържаните при операции на МВР срещу нарушаването на изборното законодателство. Това обяви директорът на пресцентъра на министерството Митко Димитров.

„В структурите на Министерството на вътрешните работи са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на българските граждани. От всички получени сигнали 408 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции, 21 са за неправомерна агитация, 13 – за унищожаване на имущество, 3 – за корпоративен вот и 67 – за други нарушения, свързани с изборния процес. Образувани са 110 досъдебни производства. Задържаните са 51. Предупредителните протоколи по закона за Министерството на вътрешните работи са 1450“, каза той.

В охраната на изборите са ангажирани малко над 15 000 служители на МВР. Допълнително за охраната на обществения ред са ангажирани 453 служители от Жандамерията и Специализирания отряд за борба с тероризма.

Осъществява се постоянен контакт с Централната избирателна комисия и други ангажирани с изборния процес институции.

От звената за документи са издадени 843 удостоверения, с които гражданите ще могат да гласуват в изборния ден.

Тази сутрин в Бургас се провежда специализирана акция за престъпления срещу изборните права на гражданите.

Контролират се рискови места и се проверяват лица от активния контингент – трима са задържани и са образувани три досъдебни производства.

Още новини от деня – четете тук