Начало Водещи Георги Ганев само за ДЕБАТИ: Липсата на върховенство на правото у нас...

Георги Ганев само за ДЕБАТИ: Липсата на върховенство на правото у нас вреди на бизнеса

39
Георги Ганев
Георги Ганев
Снимка: Nova News

Мястото, където българската държава е била вредна по отношение на правенето на бизнес, това е липсата на върховенство на правото в България.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Ганев. По думите му бърза и некорумпирана съдебна система е в основата на решението на всеки по-голям проблем у нас.

Споменете, който искате проблем в България, който ви боде очите, той няма да бъде решен, докато няма върховенство на правото, обясни Ганев.

По думите му вместо да има подобряване на ситуацията по отношение на правосъдието, нещата се влошават.

„А за всеки бизнес това, че договорите се спазват, че правата на собственост се защитават и че има сигурност, че една сделка ще бъде изпълнявана така, както е сключена и ако не – ще има насреща съд, който предвидимо и в достатъчно бързи срокове ще нареди това изпълнение, това го няма. Това българската държава не го предоставя на своите граждани – било то домакинства или фирми“, допълни икономистът.

Според него бизнесът, който страната ни се стреми да привлече, не се интересува от това какви данъци ще плаща, какъв е размерът на осигуровките и каква е инфраструктурата, а на първо място се интересува от състоянието на правораздаването.

„Тези бизнеси, които ние искаме да привлечем, харесват среда, в която се работи по правила, а не по познанства. Когато дойдат тези бизнеси и видят, че у нас се работи с познанства, казват: Не, благодаря, ние нямаме интерес. Тях не ги интересува колко са данъците, колко са осигуровките, защото за тях точка първа им е другата. Ако тя е гарантирана, тогава вече ще започнат да гледат какви са данъците, каква инфраструктурата, има ли магистрали и т.н.“, допълни Ганев.

По думите му това, че има отлив от инвестиции, не се потвърждава от примерите с бизнеси, които се разрастват.

“Оскар Ел” смята да изгражда нови мощности в Божурище; германски компании оглеждат България; японската компания Tri Wall планира завод за над 60 млн. лв. у нас. Мога да продължавам… Шведският завод за лагери се разраства с инвестиции за над 14 млн., 300 млн. ще стигне инвестицията на ZS Europe у нас, Карфур се завръща, след като бяха напуснали…“, даде примери Ганев.

Цялото интервю с Георги Ганев четете утре.