Начало Новини Италианското правителство се сблъсква с остри критики във връзка с честване на...

Италианското правителство се сблъсква с остри критики във връзка с честване на битка от Втората световна война

49
Италианското правителство се сблъсква с остри критики във връзка с честване на битка от Втората световна война

Дясното правителство в Италия е подложено на критики заради честването на голяма битка от Втората световна война, след като министерството на отбраната заяви, че победените войници на фашисткия диктатор Бенито Мусолини са загинали за свободата на страната, предаде Ройтерс.

Вчера в публикация в социалните мрежи, посветена на годишнината от битката при Ел Аламейн в Египет през 1942 г., министерството определи сраженията като „героични и трагични“ и отдаде почит на италианските войници, „пожертваха живота си за свободата“.

Битката се води между обединените сили на фашистка Италия и нацистка Германия, командвани от германския генерал Ервин Ромел, от една страна, и Великобритания и нейните съюзници под командването на британския генерал Бърнард Монтгомъри, от друга.

Паола Киеза, която оглавява делегацията на партията на министър-председателката Джорджа Мелони „Италиански братя“ в комисията по отбрана в италианския парламент, написа във „Фейсбук“: „Сърцето на нашата нация днес е в Ел Аламейн“.

И двете публикации бяха посрещнати с широка критика от опозиционни политици, представители на научните среди и потребители в социалните мрежи.

„Не мога да проумея как можете да свързвате Ел Аламейн с „борбата за нашата свобода“, каза Матия Гуиди, професор по политически науки в университета в Сиена.

Законодателите от лявото „Движение 5 звезди“, втората по големина опозиционна партия, излязоха с изявление, в което се казва, че въпреки че италианските войници са се сражавали храбро, е „неуместно“ да бъдат почитани като борци за свобода. Напротив, „те бяха жертви на (италианския) колониален и фашистки режим“, се казва в изявлението.

„Италиански братя“ води началото си от „Италианско социално движение“ (ИДС), създадено през 1946 г. от поддръжници на Мусолини, а наследството от фашизма продължава да измъчва Италия близо 80 години след края на Втората световна война. Откакто встъпи в длъжност преди две години, Мелони неведнъж трябваше да отблъсква критиките във връзка с няколко прояви на носталгия по фашизма от членове на нейната партия. Самата тя осъди всички форми на тоталитаризъм и изрази отвращението си към фашизма, но въпреки това избягва да се определя като „антифашистка“, въпреки че често е призовавана да го направи, отбелязва Ройтерс.