Начало България Тестваха успешно първият български изтребител F-16. Какво се случва с пилотите и...

Тестваха успешно първият български изтребител F-16. Какво се случва с пилотите и пистата?

44
изтребител F-16
Снимка: БТА

През 22-ри октомври 2024 година се състоя успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 в производствената база на „Локхийд Мартин“ в Южна Каролина, САЩ, съобщи Министерството на отбраната на своята онлайн страница.

По време на полета бяха извършени различни системни тестове за проверка на работните способности и на свръхзвуковите възможности на самолета.

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи съгласно подписаните договори през 2019 и 2022 година, отбелязват от Министерството на отбраната.

През 2025 година се очаква България да въведе в експлоатация първите самолети от новата бойна платформа F-16, като това излиза на общо 2.4 милиарда долара за данъкоплатците досега.

Какво се случва с пилотите?

За първите 8 самолета трябва да бъдат обучени 14 пилоти, а за следващите 8 – 16 пилоти. Планира се до края на следващата година България да разполага с осем самолета F-16 и да има обучени 14 пилоти.

В момента 12 наши пилоти се обучават в САЩ за летене на изтребител F-16 Block 70. През края на юни капитан Александър Велинов стана първият български пилот, завършил успешно обучението си за водач на група F-16 в Тусон, Аризона, САЩ.

Освен пилотите, ще бъдат обучени и 84 души от инженерно-техническия отрасъл, които ще експлоатират F-16 Block 70. 60 души ще преминат курсове, провеждани от производителя на самолета (LM Aero), 4 души ще участват в курсове от производителя на двигателя (General Electric), а 20 души – в курсове, провеждани от ВВС на САЩ.

Какво става с пистата?

Третата авиобаза, наричана още „Граф Игнатиево“, вече има нова писта, но летището все още не е готово да приеме новите F-16 Block 70.

Служебният военен министър Атанас Запрянов връчи Акт 16 на пистата през юли тази година, като обяви, че се опитва да се надокара изоставането в ремонта на базата.

„Все още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза „Граф Игнатиево“ са от основно значение за приемането на изтребителите F-16, и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени“, заяви тогава служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Проектите с Акт 16 включват руляжките и пистата, има още четири проекта, за които предстои подписването на Акт 16, и шест са във фаза на подготовка за Акт 15.

Третата авиобаза трябва да бъде модернизирана, за да може да експлоатира новите самолети. Ремонтите се финансират главно от страна на България.
В момента ремонтът изостава сериозно и значително увеличава разходите, като целият проект може да достигне до половин милиард лева.

F-16 Влосk 70/72 е американски изтребител от четвърто поколение

Изтребителят разполага със супермодерна радарна система, която може да следи над 20 цели едновременно, позволявайки на пилота да вижда по-ясно и по-далеч – както във въздуха, така и на земята, дори и при лоши метеорологични условия.

Той разполага с единен бордови компютър с висока производителност, който гарантира много по-добри изчислителни способности на авиационните и въоръжените му системи, както и „снайперистка“ точност на попаденията.

F-16 Влосk 70/72 е оборудван с много прецизна GPS навигация, съвременни системи за предупреждение срещу заплахи, както и система за избягване на сблъсъци със земята, гарантираща безопасността на пилота, дори ако той не е в състояние да управлява самолета.

Бойният самолет е подходящ за битка срещу всякакви противници. F-16 Влосk 70/72 носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни и тактически ракети, бомби с лазерно насочване и други.

Носи прозвището Viper (пепелянка, б.а.), тъй като е изключително опасен, дори смъртносен за противниците си.

Още новини от деня – четете тук