Начало Новини България обмисля да се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на ЕКА,...

България обмисля да се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на ЕКА, обяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа

44
България обмисля да се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци на ЕКА, обяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа

България обмисля да се присъедини към Хартата за нулеви отпадъци в космоса, инициатива, която генералният директор на Европейската космическа агенция обяви през юни 2023 година. Това съобщи Георги Ангелов, служебен заместник – министър на иновациите и растежа, в рамките на започналия днес в София Тех Парк тридневен Национален форум за съвременни космически изследвания.

Петото издание на събитието се организира от клон Космос към Съюза на физиците в България, Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН и Платформа за популярна наука „Рацио“ (Ratio) и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Инициативата на ЕКА засяга темата за справяне с проблема за космическия отпадък и как да се използва космическото пространство по устойчив начин. Темата за присъединяването на България към хартата се разисква от Министерския съвет, който да позволи на външния министър на страната да подпише хартата от името на България, се разбра в хода на повдигнатата дискусия по темата.  

Той припомни, че България вече увеличава и своите годишни вноски в Европейската космическа агенция (ЕКА), като последно е достигнато нивото от 2 млн. лева. Равнището отговаря на статут на кооперираща с ЕКА страна. Когато се достигне вноската от 5 милиона лева, тогава България ще премине в следващата графа на асоцииран член в агенцията. Това е третото от общо четири нива, последно от които е пълноправното членство, уточни още Ангелов. 

По думите му България вече провежда политика за космоса, в която страната трябва да бъде последователна. 

Георги Ангелов увери професионалната общност, че създаването на Българска космическа агенция е в списъка от задачи на министерството, като разговорите и обсъжданията по темата продължават. ЕКА, по думите му, ще бъде инструментът за постигане на целите в сектора. 

Той е убеден, че страната вече премина през точката на пречупване и вече не е нужно да се доказва и защитава значимостта на космическата сфера. 

„Сега трябва да продължим и да увеличим способностите си,“ заяви заместник-министър Ангелов. 

На фона на политическата нестабилност, той изтъкна, че в областта на технологиите в страната има консенсус. 

Относно темата за стимула на младите хора да създават компании, в рамките на университетите, Георги Ангелов заяви категорично, че от 5-6 години България е напълно друга страна спрямо това, което е била в близкото ѝ минало, с инвестирани огромни средства в комплекс от лаборатории, центрове за компетенции и умения и пр. Той припомни, че в София Тех Парк, инкубаторите около София, в Пловдив, във Варна и други места има периодични срещи за наличните възможности за достъп до финансиране. На фона на това обаче, той добави, че е нужно да се положат постоянни  усилия за запознаването на обществото, включително в академичните среди и студентите, за наличието на подобен род кариерно и проектно развитие.