Начало Водещи Израел удари бункер на „Хизбула“ с десетки милиони долари в него

Израел удари бункер на „Хизбула“ с десетки милиони долари в него

59
Даниел Хагари говори пред журналисти в тунел на Хамас в ивицата Газа.
Даниел Хагари говори пред журналисти в тунел на Хамас в ивицата Газа./ Снимка: АП/БТА

Израелската армия заяви, че е ударила бункер на „Хизбула“, в който е имало „десетки милиони долари“, при офанзивата си в Ливан срещу финансовите интереси на ливанското ислямистко движение, предаде БТА.

Израел, който от близо месец извършва бомбардировки срещу „Хизбула“ в Ливан, придружени от 30 септември от сухопътна офанзива за изтласкване на бойците на подкрепяната от Иран групировка далеч от границата, иска да намали възможностите ѝ да финансира операциите си.

„Израелските военновъздушни сили нанесоха серия от прецизни удари срещу финансовите интереси на Хизбула“, заяви говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на медиен брифинг.

„Една от приоритетните ни цели беше подземен сейф, съдържащ десетки милиони долари в брой и злато. Парите са били използвани за финансиране на нападенията на „Хизбула“ срещу Израел“, добави той и подчерта, че бункерът е бил „умишлено разположен под жилищна сграда“, без да уточнява къде точно се намира.

Израелският военен говорител каза, че шиитската милиция се финансира частично чрез фабрики в Турция, Сирия, Йемен и Ливан, предаде ДПА. „Хизбула“ е изградила фабрики в Сирия, Ливан, Йемен и Турция, които осигуряват приходи за терористичните ѝ операции“, заяви Хагари, без да предостави подробности за това кои фабрики са базирани в натовската държава Турция.

Двата основни източника на доходи за терористичните дейности на „Хизбула“ са преки вноски от Иран под формата на пари в брой и злато и гражданите на Ливан, каза Хагари.

„Хизбула“ печели пари от ливанските граждани, като им предлага финансови услуги чрез асоциацията „Ал Кард ал Хасан“, каза Хагари. Управляваната от Хизбула финансова институция по същество действа като банка, въпреки че не е регистрирана като такава. В неделя вечерта израелските военни бомбардираха клонове на финансовата институция.

Още международни новини – четете тук