Начало Новини Аржентина заменя националната си агенция за приходите с друг орган и закрива...

Аржентина заменя националната си агенция за приходите с друг орган и закрива над 3000 работни места

39
Аржентина заменя националната си агенция за приходите с друг орган и закрива над 3000 работни места

Федералната администрация за държавните приходи в Аржентина ще бъде заменена от бъдеща Агенция за събиране на вземания и митнически контрол – промяна, която ще доведе до закриването на 3155 работни места, предаде АФП, като се позова на президентството.

Това е „съществена стъпка към премахването на ненужната бюрокрация, която възпрепятства икономическата и търговската свобода на аржентинците“, се казва в съобщението в „Екс“. Тя ще позволи 15-процентно съкращаване на разходите за този орган.

Откакто дойде на власт, ултралибералният президент Хавиер Милей направи редица драстични съкращения в държавните органи. По-специално той намали броя на министерствата от 18 на осем, съкрати персонала на други държавни агенции или дори ги премахна.

Политиката на строги икономии на Милей доведе до значително забавяне на инфлацията, сведена до около 4 процента на месечна база (в сравнение със средно 17 на сто през 2023 г.), и до последователни месечни бюджетни баланси, безпрецедентни от 15 години насам.

Тя обаче доведе и до рязка рецесия (прогноза за -3,5 процента в края на 2024 г.), спад в икономическата активност и загуба на хиляди работни места.

Според данните, публикувани в края на септември, бедността в Аржентина, която се увеличава непрекъснато от две години, достига 52,9 на сто от населението през първата половина на 2024 г., което представлява скок с повече от 11 пункта за шест месеца.