Начало Свят Участва ли Северна Корея във войната на Русия в Украйна?

Участва ли Северна Корея във войната на Русия в Украйна?

49
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун поздравява военнослужещи от военновъздушните сили на КНДР
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун поздравява военнослужещи от военновъздушните сили на КНДР/ Снимка: БТА

Отговорни служители в Украйна и в Южна Корея обвиниха Северна Корея, че е изпратила войски, по тяхна преценка вероятно хиляди военнослужещи, които да помогнат на Русия във войната ѝ в Украйна.

Както Москва, така и Пхенян отричат тези твърдения и високопоставени длъжностни лица от САЩ казаха, че все още проверяват информацията.

Ето какво знаем дотук:

КАКВИ СА СЪОБЩЕНИЯТА?

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Северна Корея, че е разположила офицери в Русия и че се подготвя да изпрати 10 000 военнослужещи, които да подпомогнат военните усилия на…

… тяхно участие във войната в Украйна, но добави, че подобен ход би бил обезпокоителен, ако информацията е вярна.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте също каза миналата седмица, че на този етап няма доказателства за присъствие на войски на Пхенян.

Ако информацията е вярна, това „показва нивото на отчаяние“ в Русия, заяви в петък британският премиер Киър Стармър.

КАК БИХА МОГЛИ ДА ПОВЛИЯЯТ СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ ВОЙСКИ?

Русия е изстреляла десетки произведени в Северна Корея балистични ракети и е получила голям брой артилерийски снаряди и противотанкови ракети, твърдят Южна Корея, Украйна и САЩ, както и независими изследователи.

Военни анализатори казват, че не е ясно как Русия би включила севернокорейските войски в силите си на бойното поле и че, също както оръжията, е малко вероятно допълнителните военнослужещи да доведат до осезаема промяна, но те биха могли да допринесат за удължаване на конфликта. (БТА)

Източници: „Ройтерс“, БТА (Владимир Арангелов)

Още международни новини – четете тук