Начало Свят На 83 години почина турският духовник Фетхуллах Гюлен

На 83 години почина турският духовник Фетхуллах Гюлен

69
Фетхуллах Гюлен
на снимката: Фетхуллах Гюлен

Сконча се турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който прекара години от живота си в САЩ, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс и турската телевизия Ен Ти Ви.

Гюлен почина на 83-годишна възраст.

Първоначално беше съюзник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, но по-късно връзките между тях се развалят.

Властите в Анкара го обвиняваха като организатор на неуспешния преврат от 15 юли 2016 г., при който в Турция загинаха 252 души, а над 2700 бяха ранени. Движението на проповедника бе определено от турските власти като „Фетхуллахистка терористична организация“ (ФЕТО).

През последните години здравословното състояние на Гюлен значително се влошило. Освен от бъбречна недостатъчност и диабет, той страдаше и от деменция, според турските медии. Турското правителство подаде седем официални искания за екстрадиция в САЩ, обвинявайки Гюлен в престъпления като организиране на опита за преврат, шпионаж, измами и пране на пари. Смята се, че неговата организация участва в различни незаконни дейности, включително подслушване и политически шпионаж.

Гюлен е роден на 27 април 1941 г. в Пасинлер, Ерзурум. След като работи като проповедник и имам, той създаде широка мрежа от образователни и религиозни институции. С времето учението му се превърна в движение, което обхваща различни сектори като медиите и финансите.

Още международни новини – четете тук